Végre itt a tavaszi kikelet!

Márciusban kezd éledezni a természet
Márciusban kezd éledezni a természet - © Fotó: Szerző
Nyíregyháza – A téli lustálkodás után jól esik egy kicsit megmozgatni az izmainkat is.

Elérkezett március, a meteorológiai tavasz első hónapja, mely elhozza a hőn óhajtott kikeletet. Bár a nappalok hűvösebbek még, mégis élvezhetjük a nap simogató sugarait és a természettel együtt mi is újjáéledünk. Napról-napra válik zöldebbé a fű, duzzadnak a rügyek az ágakon, a madarak vidáman csiripelnek és ha beleszagolunk a levegőbe, érezzük a tavasz illatát. Gyönyörködünk a tavaszi kis virágokban, melyek újra színt visznek a kertbe.

Ontják a virágokat

A kertészeti árudák és a piacok standjai ontják a sok korai virágot, például a díszkerti kankalinokat (Primula x polyantha), melyek a szivárvány minden színében kaphatóak ilyentájt. Ezeket nemcsak edényben tarthatjuk, érdemes csoportosan is kiültetni a kertbe. Aztán ott van a jácint (Hyacinthus), ez az illatos kis hagymás növény, mely a nőnap egyik kedvenc virága. Erőteljes, kellemes illata betölti az egész házat. Virágzás után érdemes kiültetni napos helyre, teraszhoz, bejárathoz közel, hogy jövőre éppúgy élvezhessük az illatát. Vágjuk le az elvirágzott részt, de a leveleit hagyjuk rajta, míg el nem sárgul, hogy minél több tápanyagot gyűjtsön magába (ez minden hagymás virág alapszabálya). A sáfrány­nak (Crocus) mindössze 2–3 hét a virágzása, mégis azt mondom, nem hiányozhat a kertünkből. A hóvirág után az elsők között bújik ki a földből, és ha csoportosan, minél több hagymát teszünk a földbe, azáltal meseszép „szőnyeget” kreálhatunk belőle (fehér, sárga, rózsaszín és lila színekben) az ágyások szélén, de akár a gyepen is.

Az igazat megvallva, a téli lustálkodás után jól esik egy kicsit megmozgatni az izmainkat, a kinti munka nem teher, hanem jóleső fizikai és szellemi kikapcsolódás. Ebben a hónapban tavaszi „nagytakarítást” kell végeznünk a kertben. Ágyásainkat elkezdhetjük szisztematikusan rendbe tenni, először az őszi faleveleket gereblyézzük ki (melyek a hó alatt rekedtek), majd következik az aktuális évelők, cserjék visszavágása.

Ne felejtsük, a korai évelők már hajtanak a tavalyi növényszárak alatt, ezért óvatosan, közvetlenül a talajfelszínnél vágjuk vissza úgy, hogy ne sérüljenek a zsenge új hajtások, melyeknek teret adunk. Fontos munka a rózsák visszametszése, a szabadgyökeres fák, cserjék ültetése és az idősebb évelők tőosztása is. Lehet, hogy a téli fagyok miatt elhalt a közepe vagy kinőtte a helyét, vagy egyszerűen csak „ifjításra” van szüksége. Persze, nem minden évelőt célszerű tőosztani, némelyek egyáltalán nem szeretik, ha bolygatják őket, ilyen például a szarkaláb, az iringó, a hu­nyor, a gyűszűvirág és a bazsarózsa. Ezeket csak akkor ültessük át, ha nagyon muszáj, és ne lepődjünk meg, ha a következő évben még nem fog virágozni.

A füvünk is magához tér

Végre előkerül a fűnyíró is, jöhet az év első fűnyírása, hiszen a fű is magához tér a téli álom után. Előtte azonban vizsgáljuk át a gyepet, és a nagyobb faágakat, kavicsokat szedjük össze, különben a fűnyírónk kése hamar tönkremegy. A zöldségesben is megkezdődik a szabadföldi veteményezés.

Látják, milyen sok munka adódik hirtelen a kertben? Nem kell sietnünk vele, apránként dolgozzunk, élvezzük a munkát és gyönyörködjünk az élettel teli természetben.

– Jánky Noémi –

Címkék: , ,hirdetés