Végre saját fészkük van a Szabolcsi Sólymoknak

A kicsik is hetente háromszor tréningezni
A kicsik is hetente háromszor tréningezni - © Fotó: Pusztai Sándor
Nyíregyháza – A jégkorongozóknak végre igazi pályájuk van, hetente háromszor tudnak edzeni.

Ez bizony nem lehet rossz tréning. Passzolgatás, korongvezetés, kapura lövés. Persze azért vannak ettől jóval keményebb gyakorlatok is, hiszen ha valamihez, akkor a jégkorongozáshoz kell a kondi.

Az ilyen edzéseken hamar elszáll az idő, miközben a nagyok szorgoskodtak a jégen, sorra érkeztek a kisebbek, hiszen számukra ezt követően indult a gyakorlás. Mindez a napokban történt a nyíregyházi műjégpályán.

Igazából az tudja, hogy ez milyen nagy dolog, aki előre-hátra koszorúzott a sóstói tavon, régebben még Császárszálláson is, iskolai udvarokon, vagy a stadionban, a Bujtoson. A természet és nem gépek alkotta fagyott vízen. Az már a múlt, a jelen pedig a jégkorongozás számára egy szabvány méretű műjégpálya.

Sóstó, Bujtos…

– Már talán elcsépeltnek tűnik, de valóban egy nagyon régi álom valósult meg ezzel a műjégpályával. Végre otthonra leltünk – kezdte a beszélgetést Dósa Sándor, a Szabolcsi Jégsport Egyesület egyik alapítója, a Szabolcsi Sólymok jégkorongozóinak vezetője. – Amolyan lelkes amatőrként telente mi is a Bujtoson, a Sóston kergettük a pakkot. A korongozások utáni beszélgetések során felmerült, hogy csináljuk ezt egy egyesületben. Kukucska Gyurival 2006-ban alapítottuk meg a Szabolcsi Jégsport Egyesületet.

– Elkezdtük lerakni a szervezett nyíregyházi jégkorongozás alapjait. Négy évig kemény volt, hiszen mindent saját pénzből kellett megoldanunk. Aztán a jégkorong a látványsportágak közé került, pályáztunk, és a taós pénzből már szerelést tudtunk venni a srácoknak, ami hatalmas előrelépést jelentett. Ráadásul növelni tudtuk a létszámot is. Aztán a bujtosi csarnok mellett minden évben felállították a sátrat és beüzemelték a műjégpályát. Igaz, nem volt szabványfelület, csak 20×40-es pálya, de igazi jég volt. A megfelelő edzésmunkához hetente egyszer átjártunk Debrecenben, ott volt a hazai pályánk. Ez nem volt könnyű, az igazi kemény mag maradt meg. Ennek tükrében kell megítélni azt, hogy számunkra mit jelent ez a műjégpálya. Most kezdjük el belakni, már hazai meccset is játszottak a gyerekek. Az U 12-esek és az U 14-es már igazi hazai forduló volt.

Tréningek két csoportban

– Két csoportban edzenek a srácok, a kicsik és a nagyok egyaránt hetente háromszor tudnak gyakorolni. Nappal az iskoláké a jég, hétfőtől csütörtökig edzhetünk, hiszen péntektől vasárnapig a nagyközönségé a terep. A kicsik (U 8, U 10, U 12) mintegy harmincan vannak, a nagyok (U 14, U 16) valamivel kevesebben járnak az edzésekre.

A barcikaiakkal közösen

– Sajnos a mi nagy problémánk az, hogy korosztályonként nem tudnunk kiállítani tizenöt-húsz azonos korosztályú játékosból álló csapatot. Korábban a szövetség éppen a mi javaslatunkra szervezett vegyes korcsoportú bajnokságot.

– Az volt a lényeg, hogy a három korosztálynak (U10, U12, U 14) egy-egy sort kellett kiállítaniuk és percenként kellett cserélni a sorokat. Ez nekünk és a többi kis klubnak jó volt, sajnos megszüntették. Az előző bajnokságban még el tudtunk indulni az U 14-ben nagy csapattal, a nemrég véget pontvadászatban az U 16-osok a Kazinbarcikával közösen szerepeltek. Az U 14-ben és az U 12-ben pedig mivel nem voltunk elegen, a pályán keresztben játszottunk, egy kapussal és három mezőnyjátékossal. A tervek szerint a következő kiírásban már amolyan régiós bajnok is lesz, hiszen bejelentkezett Hatvan, Sátoraljaújhely, Barcika. Ez jó lenne, mert így Budapesttől távolabbra nem kellene utazni. Van még felnőtt csapatunk is, a régi tagokból. Hetente egyszer a közönségkorizás után kap lehetőséget a csapat. Egyébként korábban az ob 4-ben játszottunk Tavaly anyagi okok miatt nem neveztünk, de gondolkozunk az újra indulásban – tudatta Dósa Sándor.

Hamarosan vége a szezonnak

Ami a szakmai munkát illeti, Dósa Sándornak és Szabó Dánielnek B-licenszes edzői minősítése van. Mellettük még Margitics Zoltán, Vincze Dániel, Szabó Marci és Lőrincz Ivett segít.

A próbaszezonnak hamarosan vége lesz, a jég el fog tűnni. De nem végleg, hiszen ősszel újra benépesülhet majd a nyíregyházi sólyomfészek.

Mán László


somo
Nyíregyháza - Heti három edzéssel, rengeteg lelkesedéssel és energiával dolgoznak azon a Szabolcsi Sólymok fiatal sportolói, hogy minél jobb jégkorongosok legyenek. Nézz körbe 360 fokban! A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra katti...További hírek a Sport kategóriából

Sporthírek


hirdetés