Végtelen a veszteséglista

Akt.:
Néhány „jól” irányzott rúgás, és több mint százezer forint a város, az adófizetők kára
Néhány „jól” irányzott rúgás, és több mint százezer forint a város, az adófizetők kára
Nyíregyháza – Évente több mint ötmillió forintjába kerül a vandalizmus Nyíregyházának.

Hamarosan tizenöt új térfigyelő kamera pásztázza majd Nyíregyházát, többek között a Robinson-dombot és az erdei tornapályát is bekapcsolva a rendszerbe. Hogy erre mekkora szükség van, mi sem bizonyítja jobban: két buszváró esett ismeretlen tettesek áldozatául hétfő hajnalban.

– Június első hétvégéjén nemcsak a Mező utcán és a Búza téren törték össze a buszmegállókat, de a kertvárosi játszótéren is kitépték a hulladékos szelencéket, összetörték a sótárolót és törött üvegeket szórtak szét a gyermekjátékok között. A buszmegállók javítása előreláthatóan 110 ezer forintba fog kerülni – kommentálta az esetet Szabó Edina, a Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Kft. szóvivője.

– A város közterületein rendszeresen találkoznak munkatársaink az értelmetlen vandalizmus nyomaival. A veszteségek listája végtelen, szinte minden áldozatául esik a rombolásnak, ami közterületeken csak fellelhető. Könnyű célpontok a köztéri szobrok, a játszótéri játékok, az utcabútorok, de nincsenek biztonságban az elültetett virágok, facsemeték, bokrok sem. A jellemzően hét végi nagy rombolások után a hét eleje társaságunknál mindig a helyreállítással, takarítással telik, a folyamatos javítások, pótlások évente több mint 5 millió forintjába kerülnek a városnak – tette hozzá a szóvivő.

Megerősített szolgálat

Azokra az időszakokra, amikor a hasonló rongálások, garázdaságok a leginkább jellemzőek, a Nyíregyházi Rend­őrkapitányság a polgárőrséggel közösen megerősített közterületi szolgálatot szervezett, melynek fő célja az ilyen jogsértések megelőzése, illetve az elkövetők elfogása. A tavaly sikerrel megkezdett akció az idén május 1-jén indult újra, és már az első hónapban elkövetőket is fogtak.

– Május 27-én éjszaka Nyíregyháza belterületén borosüvegeket vágott a földhöz és közterületen elhelyezett kukákat borított fel két fiatal férfi, a péntek éjszakai megerősített közterületi szolgálat eredményeként a rendőrök perceken belül elfogták őket – tájékoztatta lapunkat a vandálok elleni harc eredményei­ről Fülöp Gergely őrnagy, a megyei rend­őr-főkapitányság szóvivője.

Bordás Béla városgondnok szerint az intézkedések hatására visszaszorultak a rongálások hétvégenként a vendéglátóhelyek környékén, azonban a vandalizmus új utakat tör.

– A szórakozóhelyek üzemeltetői partnerek a probléma kezelésében, de ez nem csak rajtuk múlik. Gyakori, hogy a tettesek kisboltokban vásárolják az alkoholt, ami a hasonló esetekhez vezet. A szülők felelőssége is, hogy tudatosítsák: a köztéri alkoholfogyasztás önmagában is garázdaságnak számít, és akár elzárással is büntethető.

KM-HP


Leamortizált nyíregyházi buszmegállók – őket keresi a rendőrség

2016. június 6-án reggelre két buszmegálló üvegét törték be a városban. A térfigyelő kamerák a bűncselekmény előtt néhány perccel felvételt készítettek a Búza téri helyszínen, ahol két fiatal férfi, majd egy férfi és egy nő látszanak. A rendőrség a lakosság segítségét kéri.
hirdetés