Velünk nem kukoricázhat az EU

Az Európai Bizottság a magyar kormány tiltakozása ellenére elfogadta a kukorica intervenciós felvásárlásáról szóló minőségi követelmények módosítását, amit a kukorica raktározásának meghosszabbodásával magyaráznak.

A brüsszeli fejleményre reflektálva Gráf József miniszter csütörtökön hangsúlyozta, hogy bár a kukoricánk 80 százaléka most is megfelel az Európai Bizottság(EB) által elfogadott új minőségi feltételeknek, jogilag és erkölcsileg elfogadhatatlan az unió döntése. A kormány éppen ezért az Európai Bírósághoz fordul.

Csongrádi Zoltán a megyei FM Hivatal vezetője a történteket kommentálva lapunknak elmondta: a kukoricatermelőinket ezek a november 1-jétől szigorodó követelmények (alacsonyabb nedvesség tartalom, törtszem-, hősérült szem arány,  magasabb hektolitersúly) nehéz helyzetbe hozzák, mert nem készülhettek fel rá például alkalmasabb fajták vetésével. Megyénkben már a brüsszeli döntés hírének is felvásálási árat csökkentő hatása volt. A termelők számára most az kell legyen ennek az egésznek az üzenete, hogy figyeljenek nagyon oda a megtermett kukorica minőségének további megőrzésére, tette hozzá a hivatalvezető.

Információink szerint az idei év Nyugat-Európában nem kedvezett a kukoricának, ezért a magyar tengeri ezútal jó eséllyel értékesíthető a szabad piacon. Úgy tűnik tehát, hogy nem sok intervenciós kukorica felajánlás várható idén megyénkben sem.

– Galambos Béla –
hirdetés