Vendégfogadók Kárpátalján

Akt.:
Vendégfogadók Kárpátalján
© Fotó: karpataljaturizmus.hu
Ungvár – Kárpátalján hosszú idő után tartottak ismét turisztikai képzést.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség ungvári székházában adták át a Jó gyakorlat a falusi turizmusban című tanfolyam végzőseinek, a 68 vendégfogadónak az okleveleket. Áprilisban a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács (KMTT) közreműködésével tanfolyam indult a zöldturizmusban tevékenykedők számára. A foglalkozásoknak a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola adott otthont hétvégenként – számolt be a karpataljalap.net.

Régi álom vált valóra

Mester András, a KMTT megbízott elnöke elmondta, régi vágyuk vált azzal valóra, hogy Kárpátalján ismét vendéglátói tanfolyamot indíthattak. Dr. Hanusz Árpád, a Nyíregyházi Egyetem Turizmus és Földrajztudományi Intézetének oktatója, professzora kiemelte, a falusi turizmus nem csupán jövedelemkiegészítő vállalkozás, de az emberi kapcsolatokat erősítő, a tájegység hagyományait ápoló és közvetítő tevékenység is. Majd megjegyezte, lehet, hogy valakinek ez a tanfolyam egy a sok közül, de reméli, aki elvégezte, az már gyakorlatban kamatoztatta ismereteit, és megtapasztalta, hogy nem volt hiábavaló. Mühl Beáta külgazdasági attasé kiemelte, hogy nagy népszerűségnek örvend Kárpátalja felfedezése, és ezért rendkívüli lehetőségek rejlenek a falusi turizmusban, ami pozitív hatást gyakorol a gazdaságra és a társadalomra.

A program jelentősége

A rendezvényen részt vett dr. Brenzovics László, Ukrajna Legfelső Tanácsának képviselője, a KMKSZ elnöke, dr. Hanusz Árpád, a Nyíregyházi Egyetem Turizmus és Földrajztudományi Intézetének oktatója, professzor, dr. Szalók Csilla, a Budapesti Gazdasági Egyetem KVIK Turizmus-Vendéglátás Intézetének vezetője, Berki Marianna, az „Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ” Jótékonysági Alapítvány igazgatója, Mühl Beáta, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának külgazdasági attaséja, dr. Vass György, Magyarország beregszászi konzulja, Kota György, a Magyar–Ukrán Kereskedelmi Iparkamara ügyvezetője, dr. Tarpai József, a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács elnökségi tagja, Balogh Lívia, a KMKSZ elnökségi tagja, az Ungvári Középszintű Szervezet elnöke, Csizmár Sarolta, a program koordinátora és mások.

KM
hirdetés