Veracruzból érkezett a Nyírség szívébe

Veracruzból érkezett a Nyírség szívébe

„Szeretem Magyarországot. Tetszik, hogy van múltja, történelme.” 

Rafael David Wences Hernandez a nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban tanul. Cserediákként, a Rotary Klub segítségével került Mexikóból hazánkba, ahol két családja is lesz az itt eltöltendő közel egy év alatt; mindegyiknél öt-öt hónapot vendégeskedik majd.

Tipp: Alig 18 évesen jó messzire eljöttél hazulról, Mexikóból. Miért éppen Magyarországot választottad?

Rafael: Európa a kultúra bölcsője, mindenképpen el szerettem volna ide jönni, s amikor be kellett jelölni, hogy mely országokban tanulnék szívesen, megláttam Magyarországot is a listán. Végül nem én döntöttem, hanem a klub, de egyáltalán nem bántam meg, mert nagyon megszerettem a Magyarországot, a magyarokat. Bár a szülővárosom, Veracruz zajosabb, mint Nyíregyháza, mert nagyon sok karneválunk van, az emberek között nincs nagy különbség.

Tipp: A szüleid nem féltettek?

Rafael: Különösebben nem, mert jól ismerik a cserediák programot. Egyedüli gyerek vagyok, tehát biztosan nagyon hiányozhatok nekik, de tudják, hogy ez alatt az év alatt rengeteget tanulhatok a világról és saját magamról.

Tipp: Te egy jóképű, 18 éves fiatalember vagy, a barátnőd nem aggodalmaskodott amiatt, hogy otthon hagytad?

Rafael: – Sajnos – vagy szerencsére? – nincs barátnőm odahaza, a közeli barátaim pedig elfogadták a döntésemet, s lehetőségeikhez mérten támogattak is.

Tipp: És a helyi lányok mit szóltak hozzád?

Rafael: Ó, ők nagyon kedvesek és csinosak, de nincs túl sok időm velük foglalkozni.

Tipp: Milyen benyomásokat szereztél eddig az országról?

Rafael: Nagyon jól érzem magam itt, az emberek nyitottak, kedvesek velem, pozitívan állnak a dolgokhoz. Egyáltalán nem lehet érezni, hogy másként kezelnének, bár a nyelvi nehézségeket nem sokan tudják leküzdeni, ugyanis a magyarok többsége, ha beszél valamilyen idegen nyelvet, az inkább az angol, mint a spanyol. Az egyetlen negatív élményem az időjáráshoz kötődik: nálunk Veracruzban melegebb van, mint itt, s bár egy hónapja vagyok már Nyíregyházán, a klímával még nem sikerült megbarátkoznom. Otthon, mivel Veracruz közel van a tengerparthoz, rengeteg tengeri ételt eszünk, ezért hiányzik, hogy Nyíregyházán erre nem nyílik lehetőségem.

Tipp: Az itteni családod életében okoztál-e valamilyen változást?

Rafael: Nem tudom, mert természetes, kedves befogadó családom van, nem éreztetik velem, hogy az útjukban lennék, vagy hogy miattam fel kellett volna forgatniuk eddigi életvitelüket.

Tipp: A honvágy nem kerített még hatalmába?

Rafael: Természetesen hiányoznak a szüleim, az otthoni barátaim, de Interneten keresztül rendszeresen tartom velük a kapcsolatot. Sokat segít az is, hogy más cserediákok is vannak itt, akikkel már több kirándulást is tettem a megyében, az országban.

Tipp: Mivel fiatal vagy, adja magát a kérdés: voltál-e már egy-két nyíregyházi szórakozóhelyen?

Rafael: Hétvégén egy nap van, amikor el tudok menni az itteni barátaimmal szórakozni, de alapvetően nem is ezért jöttem ide.

Névjegy:
Név: Rafael David Wences Hernandez
Életkor: 18 év
Származási hely: Veracruz, Mexikó
Hobby: Futball, sakk, úszás, póker
Kutyája: Martina
Kedvenc tantárgy: Történelem, magyar
Kedvenc magyar étel: Hortobágyi húsos palacsinta
Helyi élmények: Szatmárcseke, Kölcsey emlékház, Sóstói Múzeumfalu,
VIDOR fesztivál, lovaglás, kirándulás a Tiszához

Kis-Takács Béla
hirdetés