Véradás a fesztiválokon

A Hortobágyi hídi vásáron is várják majd a véradókat augusztus 18-a és 20-a között.

Véradásra kérik az ország szinte minden nagyobb kulturális rendezvényén résztvevőket. A szervezők tapasztalata, ugyanis hogy a nyári időszakban a szokásosnál kevesebb a véradó.

Nyáron csökken a véradási aktivitás, melynek magyarázata a véradók szabadságolása, a felsőoktatási intézményekben tanulók vakációja. Ugyanakkor a megnövekedett turistaforgalom és az embert próbáló hőség miatt gyakoribbak a súlyos közúti balesetek. A vért igénylő műtétek azonban nyáron sem állnak le, sőt a betegek nagy része szabadságának idején szánja rá magát az előre tervezhető műtétekre.

Az új véradók felkutatása óriási feladatot jelent az Országos Vérellátó Szolgálatnak és a Vöröskeresztnek, ezért helyeznek országszerte egyre nagyobb hangsúlyt a falunapokon, kulturális fesztiválokon való megjelenésre. A nagy nyári rendezvények helyszínén, így többek között a kapolcsi Művészetek Völgyében, mely július 27-től augusztus 6-ig tart, a Hortobágyi hídi vásáron augusztus 18-a és 20-a között, a Sziget Fesztiválon, a balatoni népünnepélyeken, valamint különböző szabadtéri játékokon, várjátékokon országszerte lesznek véradások. Emellett számos bevásárlóközpont, tanintézmény, egyéb közintézmények és a vérellátók is várják az életmentőket.
hirdetés