Véradásért tengerpart?!

A motoros véradásoknak nagy hagyománya van
A motoros véradásoknak nagy hagyománya van - © Fotó: KM-archív
Nyíregyháza – Nincs vérhiány a megyében, ugyanakkor az ősz beköszöntével is várják az önzetlen donorokat.

„Hova, hova?” „A VMKK-ba”. „Mit játszanak szombaton délután?” „Semmit. Csak kinyújtom a karom, aztán jövök haza”. A véresen komoly párbeszéd apropóját a Magyar Vöröskereszt által szervezett augusztus 26-ai véradás szolgáltatta. A Váci Mihály Kulturális Központ harmadik emeletén várták a donorokat, akikre az önzetlen segítségnyújtás mellett meglepetés is várt.

Heti szinten 500 donor

– Tud az akcióról? – fordult a középkorú fiatalemberhez a rutinos egészségügyi dolgozó. Látva a tanácstalan arcot, felvilágosította: – A hó végéig tart a kampány. Aki a nyár végéig vért ad, és utána regisztrál a tőlünk kapott egyedi kóddal a veradas.hu honlapon, nyerhet. Értékesek a heti és a havi nyeremények is. A fődíj egy egyhetes, kétszemélyes tengerparti utazás.

A „Nyári feltöltődés? Tölts fel másokat is! Adj vért!” elnevezésű akciót a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat indította. Nagy a sikere, hisz túl azon, hogy valaki saját elhatározásából ad vért, nemes gesztusként esélyt kap arra, hogy nyerjen.

– Természetesen senki sem azért jött el hozzánk, hogy szerencsét próbáljon. De ha már felkeresett bennünket, ezzel is érzékeltettük, hogy mennyire fontos ébren tartani a véradói aktivitást – fogalmazott Gurály Edina, a Magyar Vöröskereszt megyei igazgatója. – A szabolcs-szatmár-beregi helyzet szerint – ahogy egész évben – jelenleg is heti szinten 500 véradóra van szükség ahhoz, hogy a vérellátás biztosítása zökkenőmentes legyen. Mi nem kaptunk hírt arról, hogy a megyében vérhiány lenne, ettől függetlenül szokásainknak megfelelően arra kérünk mindenkit: aki elmúlt 18 éves, a testsúlya meghaladja az 50 kilót, és nincs olyan ismert betegsége, vagy nem szed olyan gyógyszert, ami a véradását ellehetetleníti, keresse a véradó helyeket, és véradásával segítsen embertársain.

Szeptember elsején is…

– Minden véradó kampányunkban arra hívjuk fel a figyelmet, hogy a vér csak vérrel pótolható. A véradásokról a www.veradas.hu weboldalon tud tájékozódni bárki. Rendkívüli véradásunk lesz szeptember elsején is, akkor 14–17 óráig a Móricz Zsigmond Városi és Megyei Könyvtár 3. emeletén várjuk a donorokat. Akkor már nem él a nyári feltöltődéses nyereményjáték, de bízom abban, hogy így is magas lesz az aktivitás. Én biztosan kihasználom az alkalmat, és vért adok! – ígérte Gurály Edina.

Vércsoportok

A leggyakoribb vércsoport az A pozitív, a legritkább pedig az AB negatív. Ugyanakkor a vércsoportok lakosságon belüli megoszlása, egybeesik a vérigénnyel, így a ritka vércsoport csak igen rendkívüli esetben jelent problémát. Egy műtétnek soha nem feltétele a hozzátartozók véradása. A genetikai egyezés nem szükséges.

Középiskolai kampány
Az Országos Vérellátó Szolgálat véradásra buzdít mindenkit, mert nyáron csökkent a véradók száma. Dexler Donát főigazgató közölte, hogy a szolgálat megújított honlapján részletesen megtalálható: mikor és hol lehet vért adni, és mindenki megkeresheti a lakóhelyéhez legközelebb eső helyszínt. Úgy véli, egyre nehezebb új donorokat találni, éppen ezért ősztől a véradást népszerűsítő kampányt kezdenek a középiskolák végzős osztályaiban.

KM–LTL
hirdetés