Veres Péter visszatért, búcsúzott, de a sportágban marad

Veres Péter visszatért, búcsúzott, de a sportágban marad
Nyíregyháza – Az NB II-ben is kapott blokkot, de ásznyitást nem a férfi röplabda-válogatott leendő csapatvezetője és másodedzője. Interjú Veres Péterrel.

A 2000-es bajnoki döntő (a Kaposvártól szenvedett összesítésben 3–1-es vereséget a Botos Ferenc által irányított NYVSC-Szabolcs Gabona) óta először és valószínűleg utoljára láthatták Nyíregyházán röplabdázni az azóta 2015-ig folyamatosan idegenlégiósként szereplő Veres Pétert mindazok, akik az elmúlt hétvégén kilátogattak a Vasvári-gimnáziumba, ahol a korábbi válogatott ütő besegített az NB II-es GLP SE-nek.

Mit besegített? Négy győzelemre vezérelte csapatát, és a nyíregyháziak közül ő volt az egyedüli játékos, aki a négy mérkőzés minden egyes percét a pályán töltötte. A visszatérés, a véglegesnek tűnő búcsú és a röplabdában tervezett jövő is szóba került a mérkőzések közötti interjúban.

Szóval, ezeket megelőzően mikor és hol is játszott tétmérkőzést?

Veres Péter: Majdnem két évvel ezelőtt Milánóban, az olasz A-ligában. Fura volt újra meccsre készülni, a szombati első mérkőzés első szettjében olyan stresszt kaptam, ami ráébresztett arra, hogy hiányzott a meccsfíling. Rendesen száradt a szám, ami azt is jelenti, hogy a stressz is előjött, de összességében jó érzés kerített hatalmába.

Túl azon, hogy nincs labdaszedő, ugyanazzal a labdával játsszák a mérkőzést, és nincs a szetteken belüli technikai szünet, miben más egy magyar NB II-es mérkőzés, mint az olasz élvonalbeli?

Veres Péter: Valamivel nagyobb terem és több a néző… A viccet félretéve, minél magasabb szinten űzik ezt a sportágat, annál kiforrottabbak a játékosok, taktikailag jobban fel lehet építeni a meccset és könnyebb is rá készülni. Itt többségében fiatalok alkotják a mezőnyt, a bravúros megoldásokat gyakran érthetetlen hibák követik, de mindenkinek sokat kell dolgozni.

Az látszott, hogy élvezi a játékot. Tényleg így is volt?

Veres Péter: Abszolút. Igaz, kicsit furcsa volt reggel kilenc órakor pályára lépni, nem is tudom, ilyen korán játszottam-e valaha, talán valamikor gyerekként. Úgy, hogy két éve nem voltam pályán, és előző nap két mérkőzést is végigsportoltam, nem volt túl kellemes érzés, de túléltem. Azért is élveztem, mert a fiatalokkal együtt játszani, őket bátorítani, meccs közben is tanítgatni, az is nagy élményt jelentett. Úgy éreztem, volt némi respektem a pályán, talán hallgattak is rám a társak, az pedig nagyon jólesett, amikor az egyik ellenfél, a székesfehérváriak edzője odajött hozzám, és azt mondta, soha olyan motiváltnak nem látta a játékosait, mint most, hogy ellenem röplabdázhattak.

Ahhoz képest, hogy januárban azt mondta, csak liberózni fog, mert nem tud felugrani, szépen végigjátszotta mind a tizenkét szettet. Mi változott az elmúlt három hónapban?

Veres Péter: Amikor először megkerestek, akkor két hét sem volt hátra ennek a fordulónak az eredeti időpontjáig, és akkor a derekam nagyon fájt, hiszen gerincsérvem van. Akkor azt mondtam, hogy csak a liberó poszt jöhet szóba, mert az első ugrásnál megint bekattanna a derekam. Az azóta eltelt időben viszont volt lehetőségem felkészülni, konditerembe jártam, megerősítettem a has-, hát- és tartóizmokat, azokkal minden rendben is volt. Ugyanakkor a vállam sohasem lesz a régi, ezért nem tudtam igazán nagyokat ütni, inkább csak pörgetni a labdát.

Kapott blokkot a meccsek alatt és nyelt le nyitást?

Veres Péter: Minden meccsen megblokkoltak, nincs ezzel semmi baj, mert ismétlem, igazán nagyot már nem tudok ütni. Ásznyitást viszont nem gondolom, hogy kaptam volna, a fogadás azért mindig is jól ment.

És amikor outot fog az ember, meg olyan széleset nyit, hogy a kosárlabda-pálya oldalvonalán is kívül landolt volna a labda, az a játékhiánynak köszönhető?

Veres Péter: Egyértelműen, mert ha játékban vagyok, akkor jobban érzem a pálya végét, és bátrabban kiengedem a labdát. Meg nem szóltak rám határozottan azok, akik az alapvonal mögül nézték a meccset…

Lehet ennek folytatása?

Veres Péter: Nem gondolnám, hogy játékosként folytatom, mert rá kellett jönnöm, a biológiát nem lehet visszafordítani. Nem könnyű már regenerálódni egyik napról a másikra. A röplabdában lehet, hogy bennmaradok, sőt…

Mondja ki bátran!

Veres Péter: Na, jó talán már elárulhatom… Nagyon közel állok a megegyezéshez a Magyar Röplabda-szövetséggel, hogy a nyártól én leszek a férfiválogatott csapatvezetője, egyben másodedzője. A válogatott új, argentin szövetségi kapitányának, Juan Manuel Barrialnak volt a kifejezett kérése, hogy segítsem a munkáját. Tetszik a feladat, bízom benne, hogy hamarosan megtörténhet a hivatalos bejelentés.

Bodnár Tibor
hirdetés