Vers és szleng, ha találkozik

Vers és szleng, ha találkozik
Nyíregyháza – A Móricz Zsigmond Színház a jövő év januárjában mutatja be Lőrinczy Attila Balta a fejbe című tragikomédiáját, a darabot Koltai M. Gábor rendezi.

A próbafolyamat ezen a héten kezdődött, az olvasópróbán pedig jelen volt a szerző is.

– Az olvasópróbákon mindig részt veszek, az izgatottság, az illendőség és a kíváncsiság hozott Nyíregyházára – mondta lapunknak Lőrinczy Attila. – Megható és ijesztő is egyben, hogy itt most hát hétig legalább két tucat ember azzal fog foglalkozni, hogy hús-vér valósággá tegyen valamit, amit én egy asztal mellettem elképzeltem.

– Az 1997-ben íródott Balta a fejbe díjnyertes volt a főváros drámapályázatán, a Katona József Színház Kamrája egy évvel később Máté Gábor rendezésében mutatta be, a kaposvári Csiky Gergely Színház néhány hónappal később Balta a fülbe címmel, Réthly Attila rendezésében tűzte műsorára – az utóbbi előadás megnyerte a legjobb stúdiószínházi előadás díját. 2008-ban a szegedi közönség is megismerhette a darabot, mégpedig a nyíregyházi színház jelenlegi igazgató-főrendezője, Tasnádi Csaba rendezésében.

– Szerettem azt az előadást és valószínűleg Csaba is megkedvelte, vélhetőleg ennek köszönhető, hogy ebben az évadban a nyíregyházi teátrum bemutatja.

– A Balta a fejbe egy jó házból való, elkényeztetett fiú története, aki Shakespeare III. Richárdjának gonoszságával akar pénzt, hatalmat és szerelmet szerezni. Ez egy mai magyar sztori, ahol Richárdból Ricsi, Buckinghamből pedig Buci lett, és ahol az elidegenedő városi srác mellett főszerepet kap a külvárosi suttyó, a modern nő, leépülőfélben lévő nagyszülők, és az önjelölt maffiózó. Lőrinczy Attila azt mondja, az író nem feltétlenül értelmezi, s főképp nem minősíti, inkább csak ábrázolja a világot, amely körülveszi.

– A történet fordulatos, krimiszerű elemeket tartalmaz, már-már az abszurd humor eszközeit is használva, a darab nyelvezetének pedig az a sajátossága, hogy a mai köznapi beszéd, sokszor a külvárosi szleng, klasszikus shakespeare-i blank versben, ötödfeles jambusokban szólal meg. – A tragikus történet és a komédia látszólagos ellentmondásáról a szerző azt mondja, szerinte a mindennapokban nagyon ritka a tiszta tragédia, mint ahogy a tiszta nevetés is. – Az élet magában hordozza az ellentmondásokat, és én szeretem, ha a darabjaim sírva-nevetősek. A humor valójában egy gesztus, amit azért fontos, hogy könnyebben elviseljük a borzalmakat – mondja Lőrinczy Attila, aki a Balta a fejbe megjelenése óta hét darabot írt és aki egy új kihívásnak eleget téve most egy zenés komédián dolgozik Bársony Bálint zeneszerzővel. – Március végén a Fővárosi Operettszínházban mutatják be az Amerikai komédia című szving-játékot. Ehhez most először a librettó mellett a dalszövegeket is én írom, és ez az újszerű feladat igazán pompás mulatság.

Címkék: ,hirdetés