Versek és anekdoták színezték a kultúra ünnepi estjét Tiszadadán

Az est zárásaként ifj. Kovács Géza olvasott fel részleteket az összegyűjtött helyi anekdotákból, mellette Balogh Géza újságíró
Az est zárásaként ifj. Kovács Géza olvasott fel részleteket az összegyűjtött helyi anekdotákból, mellette Balogh Géza újságíró - © Fotó: Kovácsné Botrágyi Mónika
Tiszadada – Ismét zsúfolásig telt meg vendégekkel Tiszadadán a közösségi ház nagyterme a napokban a magyar kultúra napja alkalmából rendezett esten.

Kiállítások, rendezvények

A rendezvényt Karafa Sándorné könyvtáros-pedagógus nyitotta meg. Mint elmondta, Tiszadadán hagyomány már, hogy egy helyi szerző alkotásaiból összeállított verses esttel köszöntik az ünnepet.

Ebben az évben is ifj. Kovács Géza, Cserhát József irodalmi díjas szerző új verseiből és legújabb lejegyzett anekdotáiból állították össze az est műsorát. A rendezvényen köszöntőt mondott Balogh Géza író–forgatókönyvíró, a Szabad Föld hetilap főmunkatársa is.

Utalt arra, hogy Magyarországon sok helyen ünneplik a magyar kultúra napját, sok helyen emlékeznek meg nemzeti ünnepekről, de Tiszadada község e téren is kiemelkedő, hiszen évente nyolcvankét kulturális rendezvényt tudhat magáénak, s havonta megújuló színes kiállítások, közösségi rendezvények is várják az érdeklődőket a számos helyi közgyűjtemény mellett. Nem is csoda, hogy nemcsak a múltban, de napjainkban is sok művész választja lakóhelyének a falut.

Tükrök és szilánkok

Balogh Géza tréfásan megjegyezte, hogy míg jobban meg nem ismerte a falut, addig ő is csak átutazó volt e téren. A kialakult barátságok, a megismert értékek, a remek horgászhelyek miatt számos ismerőse eleinte csak vele együtt jött a Tisza-parti községbe, de mára annyira megkedvelték a hely szépségét, értékeit, hogy most már még nélküle is eljönnek…

Beszéde végén Balogh Géza szólt arról is, hogy az igényes településkép, a gazdag programok, a barátságos fogadtatás a jó gazda, a helyi önkormányzat érdeme. Az est folyamán mutatták be ifj.Kovács Géza „Tükrök és szilánkok” című új verses-anekdotás kiskötetét is, mely az alkotó hetedik, nyomtatásban megjelent munkája.

A szerző vallja, hogy verseihez ihletet az élet produkál eleget. De a pillanatot meg kell ragadni, papírra kell vetni, s arra kell törekedni, hogy az érzés, a gondolat, a szó mindenkié lehessen, vagy épp a legjobb pillanatban kapaszkodót nyújthasson. Az anekdoták gyűjtését pedig kötelességének érzi, hiszen azok hozzátartoznak a település folklórjához. Az új kiadvány versei Vig Katalin előadásában hangzottak el, összegyűjtőjük mondta el az anekdotákat, melyeken a közönség nagyokat derült. A magyar kultúra napja alkalmából rendezett est vendégei a szerző új kötetét ajándékba kapták.

KM
hirdetés