Versenyhelyzet alakult ki

Dr. Nagy János tart szemléltető előadást
Dr. Nagy János tart szemléltető előadást
Debrecen – A Vám-és Pénzügyőrség, valamint a Vám, Jövedéki Agrár Szolgáltatók Szövetsége első alkalommal rendezte meg csütörtökön Debrecenben az üzletember találkozót.

A tanácskozáson jelen volt a Vám-és Pénzügyőrség és a szakmai érdekvédelmi szervezet legfőbb vezetése. Téma volt: a régióban működő jelentősebb gazdálkodói kör vezetőinek tájékoztatása a közelmúltban bekövetkezett vám, jövedéki és agrárterületeket érintő változásokról.

Dr. Nagy János pü. vezérőrnagy, országos parancsnok arról beszélt többek között, hogy az Uniós csatlakozás óta egy nagyon éles versenyhelyzet alakult ki a tagországok között és helyt kell állni. Kiszámíthatóság és a megbízhatóság az egyik legfontosabb célkitűzés. Jelenleg hazánkban csupán a Dél-és Észak-alföldi Régiókban van klasszikusnak tekinthető vám tevékenység. Éppen emiatt a nyugati országrészből ide kellett az erőket őszpontosítani.

– Románia Unióba lépése január 1-sejétől tovább csökkenti a vámkezelési helyszíneket. Ugyanis ezzel együtt a határátkelőkön is megszűnik a vámkezelés. Nem tervezünk létszám leépítést. A jelenleg itt dolgozó létszámot átcsoportosítják fővámhivatalokhoz, nem maradnak munka nélkül, hiszen Románia felől várhatóan nagy cigarettaszállítmányok érkeznek. Éppen azért az ellenőrzésre is őszpontosítani kell, amellett, hogy a vámkezelő helyeken, jövedéki ellenőrzéseknél szükség van a pénzügyőrökre – tette hozzá az országos vezető.

Szabó Károly pü. alezredes regionális parancsnok beszélt az elmúlt egy évben történt számos változásról, kitért arra, hogy Romániának az Unióhoz való csatlakozása átformálja ezt a régiót. Adatokkal érzékeltette többek azt, hogy az országban feltárt jogsértések 85 százaléka a Dél-és Észak-alföldi régiókban csapódik le. A megélhetést jelenti egyes rétegnek a jövedéki termékek csempészése.

– Fullajtár András –
hirdetés