Versenyképesebbé vált a megyénk

Seszták Oszkár új ötleteket vár az önkormányzati vezetőktől, vállalkozóktól a további fejlődéshez
Seszták Oszkár új ötleteket vár az önkormányzati vezetőktől, vállalkozóktól a további fejlődéshez - © Fotó: önkormányzat
Nyíregyháza – A beszédes számok mellett más a szemlélet, a hangulat, és több a lehetőség. Interjú Seszták Oszkárral, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnökével.

Számokban kifejezhető tények igazolják vissza a megye, vagyis a megyénkben élő és dolgozó emberek teljesítményét – nyilatkozta portálunk kérdéseire válaszolva a megyei közgyűlés elnöke, Seszták Oszkár.

Hogyan tekint vissza az elmúlt esztendőre: elégedetten, vagy van esetleg hiányérzete?

Aki valóban igyekszik jól végezni a munkáját, az mindig elégedetlen, és elsősorban a saját teljesítményével. Ám összességében a közösség munkáját, a célok elérése érdekében kifejtett erőfeszítéseket illetően jóleső érzésekkel tekinthetünk vissza. Alapozhatjuk ezt leginkább a foglalkoztatásban elért eredményekre, hisz nem vagyunk már utolsók a munkaerő-piaci mutatókban. Több helyet is sikerült előre lépni a megyék rangsorában.

Ez minek köszönhető leginkább?

Megyénk teljes közösségének: nagyvállalatoknak, kis- és középvállalkozóknak éppúgy, mint azoknak, akik munkavállalóként állnak helyt. Külön kiemelném a közmunkaprogramok résztvevőit, akik a gazdaság megerősödésével veszik a fáradságot, bátorságot és átlépnek az elsődleges munkaerőpiacra, ők azok, akik egyet előre lépnek. Nekik hatalmas ugrást jelentenek ezek a döntések. Ez is bizakodással tölthet el bennünket a jövőre.

A 2006-os pozícióvesztés után a megyék 2010-től folyamatosan bővülő és felelősségteljes szerepet kaptak. Ebből mi most a legfontosabb?

Elsősorban a Területi Operatív Program, a TOP végrehajtásában jelentős a szerepünk. A megyei önkormányzatnak nem csak döntéshozatali feladatkörben, hanem projektmenedzsmentként is helyt kell állnia. Kiemelhetem a turisztikai fejlesztési csomagot, ebben a Megyei Fejlesztési Ügynökséggel szoros partnerségben, és több konzorciumi partnerrel közösen dolgozunk. Ez jelentős mértékben hozzájárul ahhoz, hogy az állami szinten elindított turisztikai fejlesztésekhez hozzá tudjuk tenni a helyi elképzeléseket, programokat, így kiteljesítve azokat.

Három ország, zömében magyar lakta területeivel határos megye vagyunk, ebből is fakadnak feladatok.

Számos határon túli partnert, magyar közösséget vontunk be, szimbolikusan Szent László köré fűzve ezt az együttműködést. Ez önként vállalat feladat, de ezzel is igyekszünk még több fejlesztési lehetőséget megragadni és teremteni. Távolabbi kapcsolatokra is építünk, ilyen például a német vezető partnerekkel vitt reformáció útja és a közösségi közlekedés fejlesztését célzó program. A megyei önkormányzat illetve a hozzá tartozó gazdasági társaságok esetében igyekszünk olyan képességeket is kifejleszteni, amelyek a jelenlegitől eltérő uniós programozási ciklusban is versenyképessé teszik a megyét. Változó körülmények közepette is fejlesztési centrumként működve szerezhetjük meg azokat a forrásokat, amelyekre okkal, s joggal tarthatunk igényt és számot.

Ön az EU Régiók Bizottsága tagjaként is feladatot vállalt.

Az itt viselt tisztségem azért fontos számomra, mert a kohéziós politika jövőjéről naprakész információkhoz jutok. Günther Oettinger, az EU-s büdzsé felügyeletével megbízott német biztos például több alkalommal vesz részt plenáris és bizottsági üléseken, legutóbb decemberben a néppárti delegációnak adott tájékoztatást első kézből. A Régiók Bizottságának néppárti delegációvezetője Michael Schneider, az egykori kelet-Németországban található Szász-Anhalt tartomány államtitkára, aki épp a kelet-németsége okán elkötelezett szóvivője az újonnan csatlakozott országok felzárkóztatásának. Együtt képviseljük azt az álláspontot is: Magyarország nem ingyen pénzt kap, ennek legalább akkora haszonélvezői a vezető uniós országok is. Emlékeztetnék rá: Oettinger mondta ki, hogy a nettó befizető tagországoknak jócskán megéri támogatni a kelet-európai országokat, mert a pénz jelentős része visszaáramlik az ő gazdaságukba. Azzal a bizalommal tekintünk a jövőbe megyénkben, amit miniszterelnök úr is megfogalmazott: a Visegrádi Négyek az EU motorjává válhatnak. Bár a megye nagyon hátrányos helyzetből rajtolt, ezzel az ambícióval, hittel és akarattal kell dolgoznunk.

Az idei legfontosabb tervek, munkák?

A döntéseket követő beruházások sikeres véghezvitele, a TOP-programok menedzselése, az előírt közbeszerzési eljárásokat követően a fizikai megvalósítás, a turisztikában és a határ menti programokban egyaránt. Megyénk hátrányos helyzete történelmi hagyaték, de elmozdultunk a holtpontról. Igazolják ezt a számok, például a foglalkoztatásban, az ide érkező forrásokban, a megkezdett beruházásokban, de az itt élők érzületében is visszatükröződik. Más a szemlélet, az általános hangulat, az embereknek terveik vannak, több a perspektíva, a lehetőség. Említhetem az infrastrukturális fejlesztéseket: az autópályák, elkerülő utak gyorsabbá, komfortosabbá teszik életünket, és elérhetővé a lakóhelytől távolabbi munkahelyeket.

Ha már ezt említette: a munkahelyteremtés az a terület, amit legelőször kérnek számon a mindenkori döntéshozókon.

Illúzió lenne és gazdasági törvényszerűségekkel is szembe menne, ha minden településre nagy üzemeket, gyárakat álmodnánk. Bejárható közelségben, bejárási távolságban tervezhető a nagy foglalkoztatók telepítése, ezért határoztuk meg a decentrumokat, ilyen Kisvárda és Záhony vonzáskörzete, Mátészalka, Nyírbátor, s persze a többi járásközpont. Ezek körzetében szervezhető a foglalkoztatás, az ehhez kapcsolódó képzés, s lehet továbblépési lehetőséget teremteni, mindenki számára ambíciója és képzettségi szintjéhez mérten.

A Kelet-Magyarország állásbörzéjén írták alá az ezt szolgáló megyei foglalkoztatási paktumot is. Ebben milyen tapasztalatok vannak már?

Ez új terület volt a megyei önkormányzat számára, de a törekvés az, hogy a helyi tudást, tapasztalatokat csatornázzuk be a paktum rendszerébe és végrehajtásába. Új ötletek, impulzusok érkeznek a helyi önkormányzati vezetőktől, vállalkozóktól, a foglalkoztatásra épp úgy, mint a képzésre. Javaslataik megjelennek például az ez évi képzési jegyzékben. A foglalkoztatók igényeihez igazodó részképzésekkel, részkompetenciák fejlesztésével a közfoglalkoztatásból is könnyebb kilépni és becsülettel helytállni az elsődleges munkaerőpiacon. S ha már a lapot említette: nagyon fontos a nyilvánosság, hogy az itt élő emberek tudják, lássák, mi történik körülöttük, a szűkebb hazájukban. Legyenek olyan információs csatornák, amelyeken át tudnak egymás öröméről, bánatáról, az őket közvetlenül vagy közvetve érintő eseményekről, történésekről. A Kelet-Magyarország ebben jó partner volt minden egyes települést és közösséget érintően. Piaci szereplőként látja el azt a közszolgálati feladatot, amely a megyében élők számára nagyon fontos.

Épp tíz éve tölti be a megyei önkormányzat elnöki pozícióját: mit kíván erre az évre a megyében élőknek?

Elsősorban személyes és családi boldogságot – az egyén szintjén ez a legfontosabb. Közfeladatot ellátó közéleti személyiségként úgy fogalmaznék: mindenki találja meg a számítását a megyében, a munkában, tanulásban, szórakozásban. Aki elhagyta a megyét, mert nem talált képzettségének megfelelő munkát, a közeljövőben térhessen vissza. Bizakodásra adnak okot a személyes tapasztalataim, legutóbb például építőipari vállalkozó ismerősöm mondta: megkeresi azt a dolgozóját, aki 2-3 évvel ezelőtt elment Svájcba, és versenyképes fizetéssel csábítja haza. Megindult egy visszaáramlás, s azt kívánom: ez a folyamat erősödjön, az itt élő emberek itt hasznosítsák tudásukat, tapasztalataikat. A megye ebben is versenyképesebb.

KM-NYZS
hirdetés