Vértisztító kúrák

Vértisztító kúrák
A mindenütt igen közkedvelt “vértisztító” kúrákat általában tavasszal, újabban azonban ősszel is alkalmazzák, hogy általa a szervezet ellenálló képességét növeljék.

A kúra segítségével a reumás panaszok és a köszvény kialakulása is megelőzhető, ill. a reumás panaszok is enyhülnek.

Tavasszal a kiválasztó tevékenység élénkítése a fő cél. Ezért ilyenkor olyan teakeverékek ill. növényekből készült ivólevek fogyasztása javasolt, melyek a veseműködést aktiválják, amelyek a májműködést fokozzák, valamint gyakran hashajtó hatásúak is: általában szennatea, szennatermésből (anyalevél), rebarbaragyökérből, és bengefakéregből készített tea.

Amennyiben a hashajtókat nem túl hosszasan alkalmazzák, és így nem alakul ki az akár a szívet is károsító elektrolitveszteség, akkor a vértisztító kúrák ellen nincs ellenvetésem, mivel valójában jó közérzetet alakítanak ki, ha egyidejűleg a táplálékbevitelt is korlátozzák.

Növényi eredetű italként a gyermekláncfűből, a csalánból, a zsurlóból és a nyírfalevélből készülteket javaslom. A legtöbb tavaszi teakeverék is csalánt, nyírfalevelet és gyermekláncfűgyökeret és zöld levelet tartalmaz.

Gyakran használják önállóan, ill. teakeverék formájában az iglicegyökeret, az aranyvesszőt, a vadárvácskát, a zsurlót, a szemvidítófüvet, a bodzavirágot, a hársfavirágot, az édes köményt, a kamillavirágot, és a csipkebogyót. Sokuk mind a reumateákban, mind az epe- és veseteákban megtalálhatók – mivel használatuk célja az anyagcsere megváltoztatása. Ezen alkotórészek mellett fontos szerepe van az aromaanyagoknak és színezőanyagoknak is, mivel ezeknek a teáknak nemcsak a hatása, hanem étvágygerjesztő külleme is fontos.

Teakeverék, hashajtóhatás nélkül:
nyírfalevél 10 g
édeskömény (aprítva) 10 g
csipkebogyó termése magvastul 10 g
hibiszkuszvirág (piros mályva) 10 g
kamillavirág 10 g
hársfavirág 10 g
gyermekláncfűgyökér zöld levelekkel 10 g
citromfűlevél 10 g
borsmentalevél 10 g
árvácskahajtás 10 g

Elkészítése: 2 púpos teáskanálnyi teakeveréket 1 liter gyöngyöző vízzel kell leforrázni, 5 percig kell állni hagyni, majd leszűrni. Mivel általában nagyobb mennyiségek kerülnek felhasználásra, azt javaslom, hogy egyszerre több liternyi teát készítsen el. 1 liter vízhez 3 evőkanálnyi teakeverék szükséges.
Alkalmazása: kúraszerűen, 4-6 héten át naponta 3 csésze tea elfogyasztása javasolt.

Teakeverék székrekedésben szenvedő reumás és köszvényes betegeknek:
bengefakéreg 10 g
édes kömény magja 10 g
aranyvessző hajtása 10 g
hibiszkuszvirág 10 g
kamillavirág 10 g
borsmentalevél 10 g
vadárvácskahajtás 10 g
ezerjófű 10 g
csalánlevél 5 g
szennalevél 5 g
körömvirág 5 g
szantálfa (piros) 5 g

Elkészítése: 2 púpos teáskanálnyi teakeveréket 1 liter forrásban lévő vízzel kell leönteni, 5 percig állni hagyni, majd leszűrni. Mézzel édesíthető. (Cukorbetegek ne fogyasszák mézzel!)
Alkalmazása: Szükség esetén naponta 2 csésze tea fogyasztása javasolt.
Figyelmeztetés: A bengefakéreg és a szennalevél erős hashajtó. Ha csak egy kicsit is többet tartalmaz belőlük a teakeverék, előfordulhat, hogy a széklet túl laza lesz. Ekkor a kúra megszakítandó. Folytathatja viszont az előzőekben leírt teakeverékkel.

Fogyasztótea elsősorban túlsúlyos reumás és köszvényes betegeknek:
matélevél 30 g
hibiszkuszvirág (piros mályva) 20 g
csipkebogyó magvastul 10 g
bengefakéreg 5 g
nyírfalevél 10 g
csalánlevél 10 g
gyermekláncfűgyökér zöld levelekkel 10 g
Elkészítése: 2 púpos teáskanálnyi tealevelet 1 liter forrásban lévő vízzel kell leönteni, 5-10 percig állni hagyni, majd leszűrni.
Alkalmazása: 4-6 héten át kúraszerűen, naponta 2-3 csésze tea elfogyasztása javasolt.
forrás: www.harmonet.hu
hirdetés