Vérüket adták a megyeházán

Sokan nyújtották a karjukat a jó ügy érdekében
Sokan nyújtották a karjukat a jó ügy érdekében - © Fotó: Sipeki Péter
Nyíregyháza – A megyeszékhely is csatlakozott az Adj vért, és ments meg 3 életet! elnevezésű kezdeményezéshez.

Sorra nyújtották karjukat a jó ügy érdekében a megyeházán: véradásra várták a különböző szervezetek, állami szervek képviselőit, civil egyesületek tagjait szerdán fél 9–től egészen 14 óráig.

Minden megyében

Mint azt Kiss Andrástól, a Civil Információs Centrum megyei igazgatójától megtudtuk: a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkársága az Országos Vérellátó Központtal és a megyei Civil Információs Centrumokkal együttműködve országszerte, minden megyében szervez véradásokat. Ezek fővédnöke Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége, míg védnöke prof. dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár.

– Én magam is adtam vért. Mindenkinek van olyan rokona, barátja, ismerőse, akinek vérre volt szüksége egy életmentő műtét elvégzéséhez. Főként a civil szféra képviselőit vártuk a szerdai véradásra. Jó lenne, ha minél több ilyen jellegű esemény lenne országszerte, én is szeretnék többször vért adni, de ebben a rohanó világban sokszor megfeledkezem róla, ezzel, gondolom, mások is így vannak. Arra biztatok mindenkit, ha teheti, minél gyakrabban adjon vért, akár évente többször – fogalmazott lapunknak Kiss András, a Civil Információs Centrum megyei vezetője, aki hozzátette: legjobb tudomása szerint egy egészséges felnőtt embertől egy esztendőben öt alkalommal vehetnek vért.

Először sikerült

Márkus Gizellának, a megyei kézilabda-szövetség munkatársának életében először „csapolták le” a vérét. Mint azt lapunknak elmondta: már több alkalommal akarta nyújtani a karját, ám az alacsony hemoglobinszintje miatt ez rendre meghiúsult. – Most nem volt ezzel probléma, szerdán az elsők közt adhattam vért – tette hozzá Márkus Gizella.

TG
hirdetés