Vérünkben a segítség – a 102 éves Életmentő

Vérünkben a segítség – a 102 éves Életmentő
© A CSL küldetése 102 éve változatlan: létfontosságú gyógyszereket világszínvonalon előállítani. (Fotó: pda.org)
A 102 éves CSL csoport hazai leányvállalata három hazai centrumban gyűjti a vérplazmát, melyből életmentő készítmények készülnek a cég németországi gyárában.

A világ egyik vezető plazmafeldolgozó vállalata, a CSL Plasma a CSL csoport tagja, mely két éve ünnepelte alapításának 100 éves évfordulóját. A vérünk 55%-át kitevő sárgás folyadék, a vérplazma sok életmentő gyógyszer alapját képezi, melyeket nem lehet szintetikus úton előállítani. A plazmadonortól kinyert plazmát a CSL Plasma szigorú laboratóriumi vizsgálat után továbbítja a CSL Behring gyártóüzemébe, Marburgba, mely feldolgozás után több százezer betegnek, így több ezer magyar páciensnek is segít a gyógyulásban, életminősége fenntartásában. A plazmából készült gyógyszerek előállítása hosszú és komplex folyamat, mely akár 12 hónapig is eltarthat a plazmadonációtól a felhasználásra kész készítményekig.

Kevés vállalat mondhatja el magáról, hogy végig aktív és lépésről lépésre nyomon követhető, értékteremtő munkát végzett el az elmúlt bő egy évszázadban, de a CSL Plasma büszkén állíthatja, hogy anyacége e kevés nagy múltú vállalkozás között van.

A lendület 102 év után sem tört meg, a vállalatcsoport több mint 30 országban tevékenykedik, 16 ezernél is több embert foglalkoztatva. Magyarországon a CSL csoport tagjaként a CSL Plasma három plazmaferezis központot üzemeltet: Miskolcon, Nyíregyházán és Debrecenben gyűjti a cég az életmentő plazmát, melyből gyógyszerkészítményeket állítanak elő többek között vérzékeny, immunhiányos betegek, baleseti és égési sérültek számára.

Az egészen folyamat azonban nem működhetne a segítőkész donorok rendszeres plazmaadományai nélkül. Nagy szükség is van segítségükre, hiszen egyetlen hemofíliás beteg kezelésére évente 1200 adag plazmára van szükség. A cég jelmondata: “Legyél Te is Életmentő” így egyáltalán nem túlzás, hiszen az elkészült készítmények sok esetben valóban az életet jelentik a betegek számára.

Egyébként maga a plazmaadás egy fájdalommentes folyamat, mely nagyjából egy foci félidőnyi elfoglaltságot jelent alkalmanként.

www.plazmadonor.hu
hirdetés