Vesszen a bögöly!

Vesszen a bögöly!
Csípjék meg magukat, ha nem hiszik: immár tizenkét éve működik a Magyar Kullancsszövetség. Ladányi Tóth Lajos jegyzete.

A tájnyelvbe óvantagként, cékként, csiglancként és ragadályként betokozódó vérszívó folyamatos veszélyforrásként leselkedik a gyanútlan és az éber emberekre, illetve bizonyos állatokra. Zömmel tavasszal és ősszel, az enyhe teleken és a hűvös nyarakon bosszantanak. Mert ők így érzik jól magukat: a kullancs-lét alapja a zsákmányolás, az áldozatszerzés, a bajkeverés, a gonoszkodás, az idill összekuszálása.

Nem halványítja el a Magyar Kullancsszövetség fényeit, hogy hiba lenne leszűkíteni a rosszakarót erre az egy ízeltlábúra. A kifejlett állat, az imágó éppúgy riadalmat kelthet, mint a rovarcsípéstől kialakuló allergiás tünet­együttes. Ilyen erővel nyugodtan meg lehetne alapítani a Magyar Bögölyszövetséget, a Nemzeti Darázs Tanácsot, a Horvát Medúza Centrumot vagy az Adriai Tengeri Sün Bizottságot. És akkor még nem csaptunk le a szúnyogban rejlő potenciálra és a pókokat sem hálóztuk be.

Én továbbra is csípem a Magyar Kullancsszövetség közhasznú egyesületi igyekezetét. Addig jó nekik, amíg van ősellenség. Ha kámforrá válna, az lenne a szívás.

Ladányi Tóth Lajos
hirdetés