Veszély­források

Veszély­források
© Fotó: police.hu
Soha korábban nem álltam be ilyen nyugodtan és magabiztosan az átvizsgálásra várakozó autók sorába, mint a szombati közlekedésbiztonsági nyílt napon. Két hét sem telt el ugyanis azóta, hogy leműszakiztattam a tizenéves japán paripámat, okkal hihettem tehát, hogy minden a legnagyobb rendben van. Palicz István jegyzete.

Tévedtem. Bár a szakemberek és a rendőrök nem találtak olyan égbekiáltó hibát, ami miatt parkolópályára állíthattak volna, számos olyan problémára és szabálytalanságra felhívták a figyelmem, amiről fogalmam sem volt. Mint mondták: ha nem a nyílt napon, hanem egy közúti ellenőrzés alkalmával futottunk volna össze, nem úsznám meg pénzbüntetés nélkül.

Miközben hálát rebegtem a díjmentes tanácsokért, nemcsak az futott át az agyamon, mennyire hasznosak az ilyen baleset-megelőzést szolgáló, bírságmentes akciók, hanem az is, hogy vélhetően pont azok a gépkocsivezetők maradnak tudatosan távol ezektől a hatósági szemléktől, akik nem akarják megkockáztatni, hogy autó nélkül kelljen hazatérniük, mivel a járművük műszaki állapota a minimum követelményeknek sem felel meg. Évszaktól függetlenül, ők jelentik másokra a legnagyobb veszélyt az utakon.

– Palicz István –
hirdetés