Veszély az erdőben – “Megebédelt, ledőlt, s már nem bírt felkelni, mert 40-41 fokos láza volt…”

Akt.:
Veszély az erdőben – “Megebédelt, ledőlt, s már nem bírt felkelni, mert 40-41 fokos láza volt…”
© Illusztráció: getty images
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Veszéllyel is jár a vadászok hobbija: hiába öltöznek be tetőtől talpig, a kullancs ellen nem mehetnek biztosra.

A napokban a lapunkban foglalkoztunk azzal, hogy a tavasz beköszöntével megjelennek a kis vérszívók, a kullancsok is. Az összeállításunkba helyhiány miatt már nem fértek be a vadászok, pedig ki más is találkozna olyan gyakran a kullancsokkal, ha nem éppen egy vadász.

Hazavitte az erdőből

Bár tetőtől talpig beöltöznek, amikor várja őket a természet, azonban még ők sem mehetnek biztosra, ha a kullancsok elleni védekezésről van szó.

– Az öltözékkel nem lehet biztosra menni a kullancsok ellen. Rengeteg kullancs van ugyanis az erdőkben, az apró vérszívók felmásznak a nadrágon, a ruhán, bebújnak az ingujjba, bármikor bemennek a ruha alá az ember nyakánál – mondta el érdeklődésünkre Likai Zoltán Tiszadobon élő sportvadász. – Én is befújom magam kullancsriasztóval minden egyes alkalommal, mert én is tartok a fertőzött kullancs csípésétől, s még így sem lehetek nyugodt.

– A közelmúltban például vadászat előtt befújtam magam. Este alaposan zuhanyoztam, majd lefeküdtem a gyermekem mellé, s egyszer csak az látom, hogy mászik a kicsin egy kullancs. Valószínűleg a hajamban megtapadhatott.

– Nagyon sok alkalommal volt bennem is kullancs, de szerencsére nem lettem beteg tőlük, legalábbis nem tudok róla, hogy bujkált volna bennem betegség. Ez azonban nem zárja ki, hogy nincs betegségem, csak nem volt még olyan jellegű vizsgálatom, ami kimutatta volna. Tavalyelőtt a vérebemet csípte meg egy kullancs, a kutya babéziás lett, sajnos bele is pusztult – még az orvosi ellátás ellenére is.

Fogyott harminc kilót

– Sőt, hogy mondjak egy újabb rossz hírt is: télen már többször előfordult, hogy a társas vadászatokon részt vevő vadászok is találtak magukon mászó kullancsokat. Nincsenek kemény hideg telek, mozognak a kullancsok, aktívak. Volt olyan vadász, akin 4-5 kullancs is mászott a téli társasvadászaton, vagyis már az enyhe téli napokon is célszerű védekezni ellenük – folytatta Likai Zoltán, aki kullancs okozta betegségekről is mesélt szerkesztőségünknek.

– Az egyik barátom hivatásos vadász volt a Bükkben, sok időt töltött az erdőben, s beteg lett a kullancscsípéstől. Ez még az 1980-as években volt, hazánkban még nemigen ismerték a Lyme-kórt. Szédült, hányingere volt. Megebédelt, ledőlt, s már nem bírt felkelni, mert 40-41 fokos láza volt. Több éven keresztül szenvedett, mire kiderült, hogy tulajdonképen mi is a betegsége.

– Nem volt szerencséje, mert jóval később – már az 1990-es években – ismét megcsípte egy kullancs, magas láza lett, nem bírt felkelni, mentővel vitték a kórházba, ahol egy hónapon keresztül benntartották, mert agyhártyagyulladást kapott. Nagydarab ember volt, lefogyott vagy harminc kilót. Mindez május első napjaiban történt, s majd csak szeptemberben volt olyan állapotban, hogy beültethettem magam mellé az autóba, hogy kivihessem az erdőbe szarvasbőgésre. Egyedül nem tudott volna kimenni, annyira gyenge volt. Utána felépült, de nagyon sok időbe került, legalább egy év kellett hozzá – mesélte Likai Zoltán.

MML
hirdetés