Veszélyben a lelki egészségünk?

Kiégés szindróma
Kiégés szindróma

A kiégés az egészségügyben és minden segítő területen dolgozó szakembert fenyegető ártalom.

A kiégés szindróma (burn-out) ismérveiről, prevenciójáról, korai felismeréséről és hatékony kezeléséről tartottak konferenciát nemrégiben a Nagykállói Pszichiátriai Szakkórházban. A találkozón öt gondolatébresztő előadás hangzott el.

Tehetünk ellene

– Bár csak az utóbbi évtizedekben vált ismertté, a pszichiátria és a pszichológia divatos témájává a burn-out, korántsem új keletű e szindróma. Minden embert érint, aki munkahelyén folyamatos stressznek van kitéve. Nem csoda, hogy népbetegséggé vált. Az ember hétköznapi álmai nap mint nap konfrontálódnak a valósággal. Mindenki szeretne nyugodtan ébredni, lelkesen dolgozni, majd örömmel menni haza, játszani, tanulni a gyerekével és meghitten beszélgetni párjával. A realitás azonban más: rohanunk, elfáradunk, soha nem érünk rá semmire, arra végkép nem, hogy törődjünk saját testi és lelki egészségünkkel. Idővel kimerülünk, immunrendszerünk legyengül, testi–lelki erőnk megfogyatkozik – hangzott el az egészségügyben dolgozók szakmai találkozóján.

A segítők segítése

A kiégés minden egészségügyben, segítő területen dolgozó szakembert fenyegető ártalom, a Nagykállói Pszichiátriai Szakkórház azonban szép sikereket ért el a kiégési ártalmak megelőzése, felismerése és kezelése terén – mesélte Móré E. Csaba főigazgató. A kórház munkahelyi egészségfejlesztési programjában főszerepet kapott a segítők segítése. A kiégésprevenciót célzó programok – kirándulások, sportrendezvények, bálok, differenciált jutalom, főigazgatói dicséret, strand- és színházbérlet, egészségügyi szűrővizsgálatok, torna- és mentálhigiénés csoportok létrehozása, egyéb elismerések és rendezvények – rendkívül népszerűek az intézmény dolgozói körében. – Az egészségfejlesztési terv szellemében mindent megteszünk a segítők segítéséért, hogy ép testben, ép lélek jellemezze dolgozóinkat, akik betegeiket szakszerűen, szívvel-lélekkel és a kor követelményeinek megfelelő színvonalon látják el – tette hozzá a főigazgató.

Hogyan kezelhető a kiégés?

1. Megelőzéssel (prevenció)
2. Beavatkozási stratégiákkal (intervenció)
3. Terápiás, orvosi kezeléssel (krízisintervenció)
hirdetés