Veszélyben a működőképesség? Mi lett a feladatfinanszírozással?

Akt.:
Veszélyben a működőképesség? Mi lett a feladatfinanszírozással?
Veszélyben a működőképesség? Mi lett a feladatfinanszírozással? - © illusztráció
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Összesen 30 milliárd 466 millió forintot kapott 1875 önkormányzat a működőképessége megőrzésére – jelentette be a napokban Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára.

Az érintett települések szeptember 30-ig pályázhattak a többletforrásra a tárcánál, részletezve, hogy milyen jellegű fizetési nehézségük van. A pályázatra 1890 önkormányzat jelentkezett 76,1 milliárd forint forrásigénnyel 23 okot megjelölve. Az igények egy része indokoltatlan volt, a másik része pedig jórészt adósságtörlesztéshez kapcsolódott – mondta Tállai András, emlékeztetve, hogy az állam jövőre átvállalja az önkormányzatok fennmaradó tartozásait is.

Megyénkből 206 önkormányzat kapott belügyminisztériumi támogatást. Óhatatlanul is felvetődik a kérdés, vajon mi okozta a hiányt, hiszen korábban arról volt szó, hogy a feladatfinanszírozásnak köszönhetően immár nem lesz szükség „önhikis” támogatásokra. Vajon mennyi pénzt kértek megyénk önkormányzatai, s mennyit ítéltek meg nekik, s vajon milyen okora hivatkozva kaptak támogatást?

A részleteket hamarosan a SZON-on olvashatják.


Kapcsolódó cikkek:
hirdetés