Veszélyeket rejtő vakáció

Akt.:
A rendőrség munkatársai az óvodákban is fontos információkat adnak át a gyerekeknek
A rendőrség munkatársai az óvodákban is fontos információkat adnak át a gyerekeknek - © Fotó: KM-archív
Nyíregyháza – Közös felelősségünk, hogy a nyári szünetben is fokozottan odafigyeljünk a gyerekekre.


Már valóban csak pár nap és elkezdődik az annyira várt nyári szünet, amikor sokat lehet pihenni, játszani, sportolni, utazgatni, nyaralni. A következő 2 és fél hónap minden diáknak a feltöltődésről szól, ez azonban sokszor felnőtt felügyelete nélküli szabadsággal is együtt járhat. A gondtalan vakáció érdekében a rendőrség legfontosabb tanácsait dr. Fedor Ritával, a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivőjével gyűjtöttük csokorba, hiszen minden korosztályra másfajta veszélyek leselkednek.

Idegenben ne bízzanak meg!

– A tanítás befejezését köve­tően a gyermekek felszabadultabbá, esetenként óvatlanabbá, figyelmetlenebbé válnak. A szünetben jelentősen megnő a veszélyeztetettségük, ami igaz a közlekedési, az otthoni, valamint egyéb balesetekre, de akár az áldozattá válásukra is – hangsúlyozta a rendőr őrnagy, s hozzátette: a családi beszélgetések során is érdemes az alábbiakra felhívni a gyerekek figyelmét. A kisebbekét arra, hogy idegenekben ne bízzanak meg, akkor sem, ha kedvesek, és soha ne menjenek velük sehová, még útbaigazítás céljából sem! Ha egyedül vannak otthon, idegeneket ne engedjenek be, s nagyon fontos, hogy ismerjék a ­segélyhívó telefonszámot (112), illetve a szülők telefonszámát is.

Közös felelősségünk, hogy a nyári szünetben is fokozottan odafigyeljünk a gyerekekre, akár gyalogosan, akár kerékpárral közlekednek.

Megtanítani a szabályokat

– Ők a legveszélyeztetettebb és legsérülékenyebb résztvevői a közlekedésnek, még nem rendelkeznek azokkal az ismeretekkel, amelyek a biztonságos közlekedéshez elengedhetetlenül szükségesek – hangsúlyozta dr. Fedor Rita. – Nem érzik a rájuk leselkedő veszélyeket, és figyelmük sem eléggé koncentrált. A közlekedési szabályok megtanítása, a veszélyek tudatosítása és a helyes magatartásminták átadása éppen ezért megóvhatja őket a balesetektől, sőt, akár életmentő is lehet.

KM


Tanácsok minden korosztálynak

Tudnivalók kamaszoknak

Soha ne hivalkodj értékeiddel, azokat ne tartsd jól látható helyen, és ne add oda idegeneknek!

Nyilvános helyen ne hagyd őrizetlenül a táskádat, értékeidet! Az a legjobb, ha mindig magad mellett tartod azokat.

Ha elmész otthonról, mondd meg a szüleidnek, hol leszel, kivel találkozol, és körülbelül mikor érsz haza!

Néhány tanács fesztiválozó fiataloknak:

Mindig olyan társasággal menj szórakozni, akikben megbízol!

Ne hagyd őrizetlenül a poharadat, nehogy valamilyen kábító hatású anyagot tegyenek bele!

Mondj nemet, és hagyd ott a társaságot, ha valamilyen tiltott szerrel kínálnak!

Szervezd meg, hogy ne egyedül kelljen hazamenned!

Kerüld a hazafelé vezető úton a sötét, kietlen helyeket!

A hátizsákok, vállra akasztható táskák egy koncerten nem biztonságosak. A táskádat – a zseblopások elkerülése érdekében – tartsd a tested előtt!

Kizárólag annyi készpénzt, illetve értéket vigyél magaddal, amennyi feltétlenül szükséges!

A táskádban az okmányokat, a pénztárcát, a mobiltelefont célszerű – egymástól elkülönítve – a belső zsebbe vagy a táska belső rekeszeibe rakni. Irataidat lehetőleg ne a pénztárcádban, a bankkártyádat pedig soha ne a hozzá tartozó PIN-kóddal együtt tárold!

Tanácsok az internethasználó gyerekeknek:

Kezeld óvatosan azokat, akik a világhálón veszik fel veled a kapcsolatot! Nem tudhatod biztosan, ki van valójában a profil mögött.

Gondold át, mit osztasz meg a közösségi oldalakon! Ami egyszer felkerül (kép, poszt, vélemény), az teljesen sohasem törölhető.

Ne tegyél közzé és ne ossz meg mással kihívó képet, idegennel pedig
semmilyen személyes információt (adatot, képet stb.)! Visszaélhetnek vele: zsarolhatnak vagy zaklathatnak később velük.

Ha találkozni szeretnél valakivel, akit online a világhálón ismertél meg, mindig szólj előtte valamelyik szülődnek, és csak az ő engedélyével, első alkalommal pedig úgy találkozz vele, hogy anyukád vagy apukád elkísér.

Fogadd el, hogy szüleid biztonsági szűrőt állíthatnak be a gépeden, ezzel felügyelve, korlátozva a nethasználatodat! Ez a te érdekedet szolgálja, használatukkal nagyobb biztonságban lehetsz az online világban.
hirdetés