Veszélyekkel teli szünidő

Veszélyekkel teli szünidő
Nyíregyháza – A sebek beforrnak, de a rossz élmények egy életen át megmaradhatnak.


A nyári szünidő több szempontból is eltér a megszokott hétköznapoktól, a gyerekek sokkal szabadabbak, más az időbeosztásuk, s bár felügyeletüket megszervezik a szülők, sokszor nagy létszámú táborokban heteket töltenek, vagy rokon vigyáz rájuk, egy biztos; nincs mindig a sarkukban felnőtt.

Figyelmesen közlekedjenek

– Sokan nem is sejtik, hogy 18 éves korig a vezető halál ok a balesetek számlájára írható. Ez szörnyű és megelőzhető lenne – nyilatkozta lapunknak dr. Újhelyi János gyermekorvos, hozzátette: nem publikálják, de sajnos nagy számban maradandó sérülésekkel járhatnak a kisebb, ártalmatlannak tűnő szabadban történt balesetek. A közlekedési traumák elkerülhetőek lennének felvilágosítással, a veszélyhelyzetek feltárásával és megbeszélésével.

Kerékpározásnál az elsődleges szabály, hogy soha ne üljön védőfelszerelés (bukósisak, térd-, és könyökvédők) nélkül biciklire a gyerek, a kisebbeket felügyeljük, egyedül ne engedjük el.

Zárt térben focizzanak, ahonnan nem szaladhatnak ki az úttestre a labdáért, könnyen történhet tragédia. A folyóvizek kiszámíthatatlanok, egyedül ne menjenek be a gyerekek. Strandokon látjuk, hogy fejest ugrálnak a medencébe, felhevült testtel ne tegyék; a vízmélységről győződjenek meg, a 3-4 évesek pedig inkább úszógumival pancsoljanak, mert bokáig érő vízben is alámerülhetnek.

Égési sérülések, mérgezések

– Akármilyen meglepő, de sokan kerülnek nyáron a sürgősségire égési sérülésekkel, mérgezéssel. A totyogós belesétál a nyílt tűzbe a kerti partin, esetleg forró olaj ömlik rá.

– Erdei kirándulásokon a kisebb, 2-4 évesek minden lépését figyeljük, életkori sajátosság, hogy a szájukba vehetnek bármit: tárgyakat, mérgező növényeket „kóstolhatnak” meg, amiből baj lehet – sorolta a példákat a gyermekorvos, aki kiemelte: – Bármilyen jellegű a baleset, feltétlenül szükséges a szakszerű helyszíni ellátás, ami nem helyettesíti az orvost.

– Egy esésnél például agyrázkódás állhat fenn, a fejfájás, látászavarok, hányinger csak később jelentkeznek, ezért egynapos megfigyelés alatt tartják a gyereket. Még a baleset napján fel kell keresni az orvost! Játszótéri, közlekedési baleseteknél a törések, zúzódások, ficamok jellemzőek, amelyek egy része a védőeszközökkel elkerülhető.

– A trambulin az egyik legértékesebb mozgásfejlesztő eszköz, nem dobnám ki azért, mert a silányabb minőségű termékek miatt előfordulnak csúnya balesetek. A biztonságos, szabványnak megfelelő játékokra, sporteszközökre – ide tartoznak a kerékpáros védőfelszerelések is – ne sajnáljunk költeni, a rászánt forintoktól a gyermek biztonsága sokkal többet ér.

KO
hirdetés