Veszélyekkel van tele a nyár

Nyíregyháza – A szülők készítsék fel a gyerekeiket a rájuk leselkedő veszélyekre!

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rend­őr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának munkatársai a nyári szünidő ideje alatt is odafigyelnek a gyerekek biztonságos vakációzására. Legutóbb Nyíregyházán, egy kreatív táborban nyaraló diákokat látogattak meg, akiket általános bűnmegelőzési tanácsokkal láttak el.

A prevenciós szakemberek felhívták a gyerekek figyelmét a nyár veszélyeire, majd beszélgettek velük a tudatos internethasználatról is. Természetesen a szülők felelőssége is megkerülhetetlen: nagyon fontos, hogy beszélgessenek gyermekeikkel a biztonságról. Készítsék fel őket a veszélyekre, mondják el nekik, hogyan tudják elkerülni a baleseteket, bűncselekményeket és mit tehetnek személyes biztonságuk, saját vagyontárgyaik megóvása érdekében.

Készítsék fel a gyerekeiket a nyári veszélyekre!

Figyelmeztessék őket, hogy értékeiket ne hagyják őrizetlenül, azokkal ne hivalkodjanak! Rendezvényeken, strandon is ügyeljenek táskájukra, személyes dolgaikra!

Szórakozóhelyekről késő este ne egyedül, hanem lehetőség szerint csoportosan induljanak haza! A szülő mindig tudjon arról, hogy gyermeke hová megy, kikkel találkozik!

Legyenek tisztában a fiatalok a segélyhívó számokkal, tanítsák meg őket annak használatára!

Lényeges felhívni a gyerekek figyelmét a kábítószerek és tudatmódosító anyagok használatának következményeire és fontos, hogy tisztában legyenek az internet veszélyeivel. Magyarázzák el nekik, hogy ne adják ki idegeneknek személyes adataikat, és ne osszák meg közösségi oldalakon, hogy mikor mennek nyaralni, mikor nem lesz otthon senki! Azt is érdemes mérlegelni, milyen fotókat, videókat tesznek közzé magukról az interneten.

Tudatosítsák a gyerekekben, hogy idegeneknek soha ne nyissanak ajtót és a lakásba ne engedjék be őket! Ne bízzanak meg feltétel nélkül idegenekben és ne menjenek velük sehová!

A gyermekek életkorukból, tapasztalatlanságukból adódóan a legveszélyeztetettebb résztvevői a közlekedésnek, hiszen gyakran nem rendelkeznek a biztonságos közlekedéshez szükséges ismeretekkel. Beszélgessenek el velük a közlekedés veszélyeiről, tanítsák meg nekik a gyalogos és kerékpáros közlekedés szabályait!

KM
hirdetés