Veszélyes a vakáció

A vakáció közeledtével egyre gyakrabban küzdenek gyomorgörccsel a munkába járó édesanyák és édesapák. Vívódnak felügyelet nélkül hagyhatják-e nyári szünetet töltő csemetéiket, milyen programokat találjanak ki nekik, hogy balesetek nélkül megússzanak minden napot.

– Ez a legveszélyesebb időszak a gyermekbaleseteket tekintve – tájékoztatta lapunkat dr. Csüllög Zsuzsanna, a Jósa András Kórház gyermekgyógyásza, gyermek ideggyógyásza. A legnagyobb baj, hogy ilyenkor rengeteg szabadidővel rendelkeznek az egyébként szoros időbeosztásban élő gyerekek, s így könnyen elveszítik az önkontrollt. A nyár elején már gyakoriak a mérgezéses tünetekkel beszállított apróságok, akik az éretlen vagy  frissen permetezett gyümölcsökből csemegéznek. Veszélyesek lehetnek még az építkezések, a láthatatlan aknák, gödrök, s a nem megfelelően karbantartott kerékpárok is.

S mit javasol a szakember? Elengedhetetlen a felvilágosítás, a gyerekek figyelmének felhívása a veszélyes helyzetekre. S tudatosítani bennük azt, akkor sem sebezhetetlenek ha nem egyedül, hanem csapatban vannak. S mielőtt szabadjára engedjük a gyeplőt, szánjunk egy órát annak megtanítására mit is tehetnek a csemetéink ha vagy ők vagy társaik bajba kerülnek.

Sisakkal biztonságosabb

Számtalan jó tanáccsal szolgál gyerekeknek és felnőtteknek is dr. Hudák Zsolt rendőr alezredes. Elsősorban a kerékpározó fiataloknak hívja fel arra a figyelmet, hogy nem fölösleges kacat az egyéni védőfelszerelés. A térd a könyökvédők és a bukósisakok számtalan komoly sérüléstől óvhatják meg a biciklizőt. Ilyenkor a szünidőben zsúfolásig telnek a játszóterek, a gyerekek megfeledkeznek magukról játék közben.

Ezért a rend őre fontosnak tartja, hogy a szülők nyomatékosítsák csemetéikben, hogy az utca nem játszótér és a kiguruló labda soha ne legyen fontosabb saját életüknél. Hudák Zsolt azt is fontosnak tartotta kihangsúlyozni, hogy mi felnőttek és közlekedők is legyünk körültekintőbbek a nyár folyamán, hiszen néha a lélekjelenlétünkön is múlhat egy gázolás vagy egy baleset megelőzése. Különösen figyeljenek az autóvezetők olyankor, a gyermek álltal vezetett kerékpárt próbálnak kikerülni.

Tartsanak viszonylag nagy távolságot a biciklis mellett, hiszen megbillenhet, akár elé is borulhat!

– Sipos Marianna, Pók Viktória –
hirdetés