Helyi közélet

2015.07.25. 15:53

Inkább a szomszédba menjünk jogsiért?

Nyíregyháza - Olvasóink szerint „a szabolcs-szatmár-beregi vizsgaközpontban olyan nagy a zsúfoltság, hogy aki nyáron akar jogosítványt szerezni, csak szeptemberre kap időpontot. Ezért aztán átmennek Debrecenbe, ahol nem kell várniuk”. Utánajártunk.

Nyíregyháza - Olvasóink szerint „a szabolcs-szatmár-beregi vizsgaközpontban olyan nagy a zsúfoltság, hogy aki nyáron akar jogosítványt szerezni, csak szeptemberre kap időpontot. Ezért aztán átmennek Debrecenbe, ahol nem kell várniuk”. Utánajártunk.

Kevesen változtattak

– A legfrissebb adatok szerint júniusban a Hajdú-Bihar megyébe átjelentkezők mutatója a havi vizsgázók száma tekintetében a 0,07 százalékot sem éri el. Ebben a hónapban egyetlen egy tanuló sem jelezte, hogy a szomszédos megyében szeretné folytatni a vizsgáit. Ezzel szemben az ominózus megyéből nyolc tanuló kérte az áthelyezését Szabolcs-Szatmár-Beregbe – kezdte reagálását Kocsis Sándor, a megyei kormányhivatal kabinetvezetője, majd hozzátette: – Annak a négy tanulónak pedig, aki még az előző hónapban kérte, hogy áthelyezzük Hajdú-Biharba, a választott autósiskolája a mai napig nem vette fel a kapcsolatot az illetékes közlekedési hatósággal, tehát képzésük jelenleg nem is folytatódik. Vagyis a tanulók csekély száma él a változtatás lehetőségével. Nem a vizsgaidőpontok, személyes okok állnak a háttérben: költözés, tanulmányok folytatása.

Manapság mi a menete annak, ha valakit jogosítványt akar szerezni? Milyen költségekkel kell számolniuk?

Eltérő óradíjak

– A szakmai irányító Nemzeti Közlekedési Hatóság honlapján tájékoztatófüzetet „lapozhatnak” a tanulók, amely nemcsak a vezetői engedély megszerzéséhez kapcsolódó hasznos információkat tartalmazza, hanem tanácsokkal is segít a képzést végző szerv kiválasztásában.

– Ugyanakkor a tájékoztatófüzet rendelkezésre áll a megyei közlekedési hatóságok ügyfélfogadó helyiségeiben, illetve az elméleti vizsgákon minden vizsgázónak, valamint közlekedési akciók során a közlekedő állampolgárok részére kiosztjuk. Szükséges felhívni a figyelmet arra, hogy akik már választottak képzőszervet és beiskolázták őket, a hatályos jogszabályok szerint a képzőszervnek részletes tanulói tájékoztatót kell a képzés megkezdése előtt átadni nekik. A tájékoztató részletesen tartalmazza a kategóriánkénti elméleti és gyakorlati óradíjakat, és a vizsgadíjakat. Az elméleti és gyakorlati óradíjakat a képzőszervek állapítják meg, ezért azok eltérőek, míg a vizsgadíjak rendeletben meghatározottak, állandóak.

„Ne az ár döntsön!”

– Minden autósiskoláknak kötelező honlapot működtetnie. Ezen a honlapon fel kell tüntetniük egyfajta tájékoztatóként minden olyan információt a képzéseikkel kapcsolatosan, ami megkönnyítheti a tanulók számára az autósiskola kiválasztását: többek között a képzés teljes költsége, a vizsgasikerességi mutató és az általános képzési óraszám. Ezen mutatószámok alapján lehet felelős döntést hozni az autósiskola kiválasztásánál, hangsúlyozva azt, hogy ne az ár döntsön, hanem a becsületes felkészítés, amely egyenes út a sikeres vizsga felé, és nem utolsósorban a későbbiekre vonatkozó balesetmentes közlekedés érdekében.

KM-LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában