Veszélyes lehet a műanyag nyílászáró?

Nyíregyháza – Nincsenek biztonságban a műanyag nyílászárókra váltó házakban-lakásokban élők, mivel sok esetben megszűnik az a természetes szellőzés, amely megakadályozza a szén-monoxid mérgezések kialakulását.

Emellett további problémát jelent, hogy a kéményseprőket sok helyen nem engedik be, akik a kémények ellenőrzését nem tudják elvégezni. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ez sok esetben több, mint felelőtlenség.

A témában kikértük két kéményseprő Kiss Tibor és Barkó Zsolt véleményét. A két szakember elmondta, hogy a fűtési szezon beindulásával arra számítanak, hogy a szén-monoxidos mérgezések újra a figyelem középpontjába kerülnek. Ők a legnagyobb problémát abban látják, hogy minden évben vannak olyan lakosok, akik egyszerűen nem engedik be a kéményseprőket otthonaikba, hogy elvégezzék a kémények tisztítását, ellenőrzését. A kémények ugyanis, a legkülönbözőbb módon dugulhatnak el, elég egy fészkelő madár, egy madártetem, némi falevél, de a pókháló is tud meglepetéseket okozni. Kíváncsiak voltunk, hogy mi annak az oka, hogy nem engedjük be a kéményseprőket, de a két szakember sem tudott egyértelmű választ adni kérdésünkre. Elsőként arra gondolhatnánk, hogy a felmerülő költségektől tartanak az „kéményseprő-ellenesek”, de sok esetben a láthatóan tehetősek sem szívesen látják a szakembereket. Arra sem lehet fogni ezt a jelenséget, hogy az emberek nem bíznak a magát kéményseprőnek kiadó személyben, hiszen ezek az emberek hosszú évek óta dolgoznak ugyanazon a környéken, így a helyiek már jól ismerik a kéményseprőket. „Sok esetben csupán rossz passzban csípjük el a tulajt, aki a következő alkalommal elnézésünket kéri, amiért a legutóbb nem engedett be minket”- mondta Kiss Tibor.

 Mi a szén-monoxid?

A szén-monoxid (CO) egy színtelen, szagtalan, mérgező gáz.
Ezt a gázt a tökéletlen égés termelheti, minden széntartalmú, szilárd, folyékony, vagy gáznemű anyag égetésekor. Például: természetes gázok (metán, etán, földgáz, stb), kőolajszármazékok (benzin, petróleum, kerozin, gázolaj, propán-bután (LP) gáz), kőszén, fa.
Amennyiben nem áll rendelkezésre elegendő oxigén az égéshez (pl: eltömődött kémény, vagy erős leszálló légmozgás miatt), a fentiekben felsorolt anyagok bármelyikét használó berendezések termelhetnek szén-monoxidot.

Veszélyben azok érezhetik magukat, akik olyan gázfűtéses lakásban élnek, ahol a lakótérben nyílt égésterű készülékek vannak üzemben. Körülbelül két-három éve ezt már nem lehet kivitelezni, mivel lakótéren kívüli épületrészben kell elhelyezni a kazánt és az egyéb nyílt égésterű berendezéseket. A legtöbb helyen a fürdőszobákban lettek elhelyezve ezek a kazánok, amelyek további veszélyt rejtenek, mivel a szén-monoxid szivárgás páralecsapódás formájában észlelhető. Viszont egy fürdőszobában a páralecsapódás korántsem nevezhető ritkának.

További veszélyt jelenthetnek az újonnan szigetelt és korszerű nyílászárókat beszerelt házak-lakások. Ezekkel az a probléma, hogy sok esetben nem hagyják szabadon a légbeeresztő nyílásokat, továbbá az új típusú nyílászárók olyannyira képesek szigetelni, hogy megszűnik az amúgy mindennapos levegőáramlás a lakásban. Így, egy szén-monoxid szivárgás alkalmával sokkal hamarabb telítődik a levegő a mérges gázzal, illetve sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve a gázfűtéses otthonokban élők.

A gyűjtőkéményes társasházak már évek óta komoly fejfájást okoznak a kéményseprőknek, ahogy megtudtuk, a hetvenes-nyolcvanas években ezer ilyen kéményből mindössze egynél nem találtak kivetnivalót a szakemberek. Ezeket a kéményeket tavaly kezdték rendbe rakni felújítással és kényszerelszívók beszerelésével.

A kéményseprő szakemberektől azt is megtudtuk, hogy a kivezetéssel ellátott páraelszívók is óriási veszélyt rejtenek magukban, mivel különösen a kisebb lakásokban nagyon hamar képesek kiszivattyúzni a levegőt, a kéménybe vezetve pedig, gyakorlatilag képesek megszüntetni a huzatot, olyan erővel tolják kifelé a levegőt. A legutóbb például a Váci Mihály úton történt páraelszívó miatti mérgezés.

Szeles időben érdemes különösen odafigyelni az szén-monoxid visszaszivárgásra, mivel az időszakos széllökések képesek periodikusan visszanyomni az égésterméket a lakótérbe. Szén-monoxid szivárgás esetén a kéményseprők azt tanácsolják, hogy azonnal kezdjük meg a szellőztetést a készüléket pedig, mihamarabb zárjuk el.

Sokan gondolják azt, hogy egy szén-monoxid érzékelőt beszerezve már biztonságban vannak, de a szakemberek óvatosságra intenek, mert ezek a készülékek sok esetben olyankor is riasztanak, amikor nem is kellene, míg valós szivárgáskor csöndben maradnak.

Korábban elmondható volt, hogy országosan, évente 30-40 halálos kimenetelű mérgezést regisztráltak, ez az utóbbi időben 20 körülire csökkent, de Európai Uniós viszonylatban még mindig a 4. helyen állunk.

Egy átlagos családi ház esetében körülbelül háromezer forintra tehető a kémények éves ellenőrzési díja. Ez az összeg nem tűnik óriási összegnek, különösen, hogy emberek életei múlhatnak rajta. Az általunk felkeresett két szakember is csak egy dolgot kér – „Engedjék be a kéményseprőket!”

Kapcsolódó cikkek:

-M. István-
hirdetés