Veszélyes netes csoportok alakultak, amik fiatalokat vesznek rá az öngyilkosságra – A háttérben a rejtélyes Kék Bálna áll

Akt.:
Veszélyes netes csoportok alakultak, amik fiatalokat vesznek rá az öngyilkosságra – A háttérben a rejtélyes Kék Bálna áll
© Illusztráció: http://static.snopes.com
Ukrajna, Oroszország – Borzasztó netes “divat” terjed Oroszországban és Ukrajában: A Blue Whale, azaz a Kék Bálna elnevezésú netes csoportok azért alakultak, hogy öngyilkosságra ösztönözze a fiatalokat, és már több alkalommal is sikerrel jártak. Azért választották a kék bálnát jelképüknek, mert az állat bármikor képes megölni magát azzal, hogy direkt partra vetődik.

Oroszországban ősszel letartóztatták a 21 éves Filipp Bugyejkint, akit azzal vádolnak, hogy legalább tizenöt kamaszt beszélt rá az öngyilkosságra.

– Boldogan haltak meg. Azt adtam nekik, amit nem kaptak meg az élettől: melegséget, megértést, kapcsolatot – vallotta a férfi.

A Kék Bálna több csoportot is működtet. Például az „Ébressz fel 4:20-kor!” csoport is hozzájuk tartozott, amihez ha csatlakozott a közösségi oldalon egy fiatal, egy mentor felvette vele a kapcsolatot, és különböző feladatokat adott a fiatalnak.

Az 50 napos tortúra során az alanyoknak először kisebb dolgokat kellett megcsinálniuk, ám idővel egyre durvult a helyzet: végül már magukba kellett karcolniuk egy bálna képét, és videót készíteni róla.

A mentor utolsó instrukciója: nincs más hátra, csak az élet bevégzése.

Az orosz sajtó szerint csak tavaly több mint százan haltak meg az országban így.

Volt, hogy egy 12 éves kislány ugrott le a 14 emeletes ház tetejéről, de még az ukrán parlament egyik képviselője is azt nyilatkozta, gyermeke szintén tagja volt egy ilyen csoportnak.

Faludi Viktória pszichológus azt mondta a Borsnak, durván torzult személyiségre vall, ha valaki a legsérülékenyebb érzelmi korban lévő embereket vesz rá efféle szörnyűségekre.

Forrás: borsonline.hu


Figyeljünk önmagunkra és a környezetünkben élőkre!

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van,
hívja mobilról is a
116-123
ingyenes, lelki elsősegély számot!

Videó: Élőben közvetítette a tini pár, hogyan lövöldöznek a rendőrökre, majd öngyilkosok lettek (18+)

Oroszország – A 15 éves orosz pár elbarikádozta magát egy házban és élőben közvetítette, hogyan lövöldöznek a rendőrökre az ablakon át. A lövöldözés azután robbant ki, hogy a fiú, Denis meglőtte a lány, Katya anyjának a lábát, mert az nem engedte, hogy nála aludjon barátnője.
hirdetés