„Veszélyes” volt a közgyűlés

„Veszélyes” volt a közgyűlés
© Fotó: police.hu
Nyíregyháza – A megyei közgyűlésen újra felidézték a nyári közúti katasztrófát.

Halálos kimenetelű közúti közlekedési baleset történt a 4145-ös számú út 18. kilométerszelvényében Komoró és Tuzsér között július 24-én délután fél három körül. Az elsődleges adatok szerint a veszélyes anyagot szállító tehergépkocsi – miután áthaladt egy vasúti átjárón – eddig tisztázatlan okból eredően lehajtott az úttestről és az oldalára borult. A gépkocsi sofőrje a helyszínen életét vesztette. A katasztrófavédelmi szakemberek a jármű tartályában lévő veszélyes anyag elszállítására megtették a szükséges intézkedéseket. Nagy port kavart az eset, és hónapok múltán is foglalkoztatta a képviselőket az ügy.

Dr. Góra Zoltán tű. vezérőrnagy, tűzoltósági főtanácsos Seszták Oszkár megyei közgyűlési elnök megkeresésére levelében leírta: „A veszélyes áruk szállítása során a szállításban résztvevő vállalkozások erőfeszítései ellenére, a legnagyobb odafigyelés és felkészülés mellett is előfordulhatnak balesetek, melyek elkerülhetetlen velejárói a közlekedés bármely formájának. (…) A bekövetkezett eseményeket és az elhárítási tevékenységeket, a lehetséges hatósági eljárásokat elemezzük és értékeljük, továbbá amennyiben szükséges, javító intézkedéseket teszünk. A tuzséri balesetnél vizsgáljuk az etilén-oxid és a hozzá hasonló veszélyes gázok szállításakor bekövetkező rendkívüli események felszámolásához szükséges eszközök magyarországi rendszerbe állításának lehetőségeit”.

Ferkovics Tibor, Tuzsér polgármestere is megkapta az írásos reagálást:

– A főtanácsos tisztán, részletesen és érthetően fogalmazott. Világosan közölte, hogy jelenleg nincs hazánkban megfelelő eszközrendszer és humánállomány az etilén-oxid közúti szállításánál keletkező esetleges katasztrófa kezelésére. Ezért kérjük, hogy amíg ez a helyzet, tiltsák be ezt a lehetőséget, mert ez óriási veszélyforrás a közutakon!

Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke szerint tovább kell foglalkozni a témakörrel.

– Az uniós jogharmonizáció követése mellett szükség van a vizsgálódásra, hogy még biztonságosabb legyen ez a szállítási forma, ehhez nyújthat segítséget a vasúti közlekedés. Jelenleg az EU-s irányelvek a mérvadóak, ehhez kell alkalmazkodni.
KM–LTL

Késik az útfelújítás

Veres János, a megyei közgyűlés szocialista képviselője napirend előtti felszólalásában régi problémát vetett fel:

– Hosszú évek óta késik az autópályától Nyírbátorig vezető mintegy 11 kilométeres útszakasz felújítása. A szeptemberi közgyűlésen erre ígéretett tett a megyei közútkezelő cég vezetője, de azóta sem történt semmi. Elég ha csak azt mondom, hogy a nyírbátori ipari parkban működő cégek, vállalkozások vezetői kérik, követelik az út helyreállítását. Rövid szakaszról van szó, elő lehetne rá keríteni a megfelelő összeget, csak a központi akarat hiányzik.
hirdetés