Veszélyforrás a rapszodikus idő

Célszerű az ablaktörlőre és a gumira figyelni a befagyás ellen
Célszerű az ablaktörlőre és a gumira figyelni a befagyás ellen - © Fotó: ÉKN-illusztráció
Nyíregyháza – Nem mehetünk el szó nélkül az ezerszer emlegetett látni és látszani elv mellett.

Reggelente lefagyott szélvédők, csúszós úttest, délben szép napsütés, jó látási és útviszonyok, estére pedig ismét visszatér a fagy.

– Tél, tavasz, tél, tavasz, tél… – Talán így lehet legjobban jellemezni az utóbbi napok időjárását: naponta, sőt napszakonként változó útviszonyok, hőmérsékletek – kezdte észrevételeit Szikszai Tihamér c. r. alezredes, kiemelt főelőadó, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Baleset-megelőzési Bizottság titkára.

Védekezés a hideg ellen

– A sok változás nagyban megnöveli mind a jármű, mind a járművezető igénybevételét, így a közúti közlekedési balesetek jellemző oka lett, hogy a gépjárművezetők nem a megváltozott időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően vezetik járműveiket. Javaslom, hogy tartsuk járműveinket olyan állapotban, hogy alkalmasak legyenek ilyen változások kezelésére, például legyen mindig utántöltve a szélvédőmosó folyadék, jó állapotú az ablaktörlő lapát, és ne sajnáljuk az időt a szélvédő jégtelenítésére sem.

– Fontos a világítóberendezések folyamatos tisztán tartása, az izzók cseréje, tartalék izzó beszerzése. A gépjárműveket – főleg hosszabb autóút előtt – ajánlatos alaposan átnézni, megvizsgálva minden biztonsági berendezést és tartozékot. A tél nem jelenti azt, hogy nem közlekednek kerékpárosok is, akikre a gépjárművezetőknek fokozottan figyelniük kell. A kerékpárosoknak is tenniük kell biztonságukért, mely a kötelező világító berendezéseken túl a láthatósági ruhadarabok viselésében, illetve védőfelszerelések, mint például a sisak hordásában nyilvánulhat meg.

– Felhívjuk a kerékpárosok figyelmét, hogy a hideg elleni védekezést a réteges, és megfelelő minőségű öltözettel, és nem alkohol fogyasztásával kell megtenni! Természetesen áll ez a gépjárművek vezetőire is. Ha baj történik, és balesetet okozunk, vagy részesei leszünk, maradjunk tisztességes, szabálytisztelő emberek, és segítsünk embertársainkon, adjunk elsősegélyt, szükség szerint hívjunk mentőt, rendőrt, tűzoltót!

Jól kell látni!

Aki vezetés közben jól lát, az képes egyidejűleg távolra, közelre és oldalra látni. Az autóvezetéshez szükséges döntések és mozdulatok 90 százaléka a látástól függ. Az olyan külső tényezők, mint a sötétség vagy a rossz időjárási viszonyok, rontják a látást.

Mi a megoldás? Ellenőriztesse látását évente legalább egyszer szakemberrel, akkor is, ha úgy gondolja, nincs szüksége látáskorrekcióra.

Lehetnek meglepetések

– Bízzunk abban, hogy a tél nem sokára véget ér, de a tavaszi időjárás is tartogathat a közlekedésben meglepetéseket, ezért arra kérünk minden közlekedőt, hogy fokozottan ügyeljen a szabályok betartására, és úgy közlekedjen, hogy észben tartja: mindenkit hazavárnak, legyen eső, hó, vagy napsütés – tette hozzá Szikszai Tihamér, a megyei baleset-megelőzési bizottság titkára.

KM–LTL
hirdetés