Vészesen fogy az idő – Vajon elkészül a Nyíregyháza-Tokaj kerékpárút decemberre?

Vészesen fogy az idő – Vajon elkészül a Nyíregyháza-Tokaj kerékpárút decemberre?
© Illusztráció: KM-archív
Nyíregyháza, Tokaj – Bő három hónap van már csak hátra az ominózus időpontig. A legnagyobb kérdőjelet kétségkívül a Nyírtelek és Nyíregyháza közötti kerékpárút nemléte szolgáltatja.


Májusban gyorsítópályára került a projekt: a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a Nyíregyháza–Tokaj kerékpárút megépítését. Tavaly november 10-én járt Orbán Viktor a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhelyen, akkor kötötték meg azt az exkluzív szerződéscsomagot, melynek markáns része a kerékpárút kiépítése. Tavasszal több szakasz is elkészült, ám aki mostanság megtette a Nyíregyháza–Tokaj utat, joggal érdeklődik: biztos, hogy kész lesz decemberre?

Összefogtak a polgármesterek

– Az úgynevezett „mérnök közbeszerzésnél” lezárult az ajánlatadási időszak, jelenleg folyamatban van a beérkezett ajánlatok értékelése. Várhatóan szeptemberben köthetünk szerződést a nyertes ajánlattevővel – kezdte reagálását a konkrét érdeklődésünkre Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. kommunikációs igazgatója. Hozzáfűzte: – A Tokaj–Rakamaz közötti „régi” 38. számú főút Kis-, Görbe-, Aranyos–híd felújítására kiírt közbeszerzési eljárás ajánlatadási időszaka is véget ért.

– A Tokaj–Nyírtelek közötti hiányzó kerékpárút építésének kivitelezési közbeszerzésről úgyszintén elmondható, hogy folyamatban van. Az ajánlatok benyújtásának határideje szeptember 13-a. A sikeres közbeszerzési eljárás lefolytatását követően, várhatóan októberben köthetünk szerződést a nyertes ajánlattevővel.

A legnagyobb kérdőjelet kétségkívül a Nyírtelek és Nyíregyháza közötti kerékpárút nemléte szolgáltatja.

– A két település közötti leendő kerékpárút építésének kivitelezési közbeszerzés is folyamatban van, az ajánlatok benyújtásának határideje szeptember 9. Amennyiben lezárul a közbeszerzési eljárás, októberben e téren is szerződést köthetünk a nyertes ajánlattevővel. Ezzel párhuzamosan elvégezzük a projekt megvalósításához szükséges terület-előkészítési és területszerzési feladatokat – jegyezte meg végezetül Loppert Dániel.

– Bízom benne: decemberben felavathatjuk az eredeti terveknek megfelelően az utat, hogy aztán azt a kerékpárosok birtokba vegyék – említette Posta György, Tokaj polgármestere.

– Reményeim szerint a következő idegenforgalmi szezonban már ezen az úton is jönnek majd Tokajba és Hegyaljára a sportemberek. Nyíregyháza polgármestere és én is mindent megtettünk, hogy a két várost szervesen összekötő, akár jelképesnek is tekinthető új közlekedési „ütőér” minél hamarabb elkészüljön.
Ladányi Tóth Lajos


Felednék a kamionokat

– Nagyon várják a hobbikerékpárosok, hogy elkészüljön a beruházás. Most ugyanis veszélyes, amikor a kamionok elhúznak az úton kerekezők mellett – közölte Kazai Béla, aki az egyik legismertebb bringás a megyében. – Nagy élmény lesz oda-vissza megtenni a távot, de aki akarja, vonattal is visszatérhet. Egyébként a leendő kerékpár­út mentén remek fagyizók vannak.

hirdetés