Vesztesei és nyertesei is lehetnek a CSOK-nak

Ez még a tájékozódás időszaka és nem az építkezésé
Ez még a tájékozódás időszaka és nem az építkezésé
Nyíregyháza – Mikorra kell befejeznünk az új lakásunkat, ha belevágunk egy építkezésbe? Megfelelünk-e a korhatárhoz is szabott feltételeknek, mire a kérelmünket elbírálják? Megkaphatjuk-e a támogatást a lakásépítéshez, ha már van egy saját ingatlanunk, s el kell ajándékoznunk a régi lakásunkat valamelyik családtagunknak? Megfelezhető-e támogatási összeg, ha időközben kenyértörésre került a sor a párunkkal?

Szakértői szemmel

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel készültek azok a három- vagy éppen többgyermekes szülők, akik hétfőn részt vettek a Családi Otthon­teremtési Kedvezménnyel, ismertebb nevén a CSOK-kal kapcsolatos tájékoztatón.

Három szakértő, Tokodi Gábor, az FHB Bank Zrt. vezérigazgató-helyettese, Bede József, a Szabolcs Takarékszövetkezet elnök-vezérigazgatója és az Otthontérkép egyik vezető elemzője, Ditróy Gergely vállalkozott arra – egy országos roadshow részeként –, hogy választ ad a felmerülő kérdésekre, segít eligazodni a bonyolult szabályok útvesztőiben, s megosztja a legfrissebb információkat a jelenlévőkkel. Hozzájuk csatlakozott Vengrinyák Tibor, a Farm Tüzép ügyvezetője is, aki kivitelezőként igyekezett információt nyújtani.

A gyors segítségnyújtásra azért is szükség volt és van, mert a piac klasszisokkal gyorsabban reagált az új támogatási formák bevezetésére, mint ahogyan arra bárki is számított. Az ingatlanárak elszabadultak, s főleg a városok használtlakás-piacán következett be jelentős árrobbanás. De megnövekedtek a telekárak és az építési költségek is, s a beruházók már annak a veszélyét is felvetették, hogy nem lesz építőipari szakember, aki az új házakat megépítse.

Érdemes átgondolni

Az előadók – a bátorító szavak mellett – egyhangúlag azt az álláspontot képviselték, hogy mindenki alaposan gondolja át a lehetőségeit, mielőtt a támogatás igénylése s a hitelfelvétel mellett dönt. Ne csak a CSOK vezéreljen senkit, figyelmeztettek. S ennek tükrében bizonyára azzal is sokan számot vetnek majd, hogy a folyósítás feltételeinek nem teljesülésekor ötszörös a büntetőkamat, tíz évre szól a jelzálogjog-bejegyzés, vagy ott az ötéves kamatperiódus, amely után bármikor megváltozhat a törvényi környezet.

Itt tartunk most

Nyíregyházán 100 nagycsaládosra vetítve 5,1 CSOK 10+10-es ingatlan érhető el, Sopronban 10. A megyeszékhelyen 150 olyan lakás van, ami megfelel a CSOK-os feltételeknek. A négyzetméterárat tekintve a város és térsége a középmezőnyben helyezkedik el. Az igénylők közel fele-fele arányban új lakás építésében, illetve használt ingatlan vásárlásában, bővítésben gondolkodnak. A CSOK 10+10-ből Szabolcsban egy lakás csaknem teljesen felépíthető, ugyanez Budapesten csak 37 százalékot ér.

KM-MJ
hirdetés