Vesztesek és nyertesek

Vesztesek és nyertesek
© Illusztráció: KM-archív
Nőtt a dohány termésátlaga és felvásárlási ára Magyarországon – tudatta a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége a 2016-os adatokat összefoglaló jelentésében. Mivel csak fogyasztóként vagyok érintett, sohasem tájékozódtam különösebben az ágazatot érintő kérdésekben, de annyit azért tudok, hogy a termelőket még az ág is húzza – épp ideje volt, hogy pozitívumokról is beszámolhasson a szö­vetségük. Hoványi Péter jegyzete.


A támogatások csökkenése vagy egy-egy aszályos év különösen sok fejfájást okoz Szabolcs-Szatmár-Beregben, megyénk ugyanis messze az országos átlag fölött teljesít dohánytermesztésben, szakképzetlen emberek ezrei keresik ezzel a kenyerüket. Az elmúlt években történtek lépések az ő megélhetésük biztosításának érdekében, ennek ellenére a jelentés szerint tavaly tovább zsugorodott a dohánytermesztésre használt földterület, ráadásul lezárult a feldolgozás nyíregyházi története is.

Ha a termelők nem is, a dohányból sokat profitálnak a hivatalos szervek: az egyre leleményesebb, földön, föld alatt, vízen, levegőben próbálkozó csempészek elfogása kiapadhatatlan siker- és reklámforrás. Olyannyira kiapadhatatlan, hogy a fogyasztók leginkább csak a hírekből értesülnek ezekről a sikerekről, egyébként a határoktól messze, a fővárosban is percek alatt vehetnek cigarettát tíz évvel ezelőtti áron – igaz, az ukrán zárjegy nem olyan szép, mint a magyar. Így tehát a nikotinfüggők sem panaszkodhatnak – egészen addig, amíg a szenvedélyük a kórházba nem juttatja őket, ott ugyanis semmivel sem jobb a helyzet, mint a dohánytermesztésben.

Hoványi Péter
hirdetés