Évi 40 ezer csakhogy sportoljunk

Sportcsekk bevezetését tervezi az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium.

Ennek lényege: a munkáltatók a fizetésen felül, évi 40 ezer forint értékben sportolási lehetőséget biztosíthatnának a munkavállalónak természetbeni juttatásként, adómentesen. Mindez annak kapcsán merült fel, hogy a megszorítások miatt feltehetően a sportra fordítható állami pénz is csökkeni fog.

Mi is a sportcsekk? – kérdeztük Petres Mónikát, a minisztérium sajtóosztályának munkatársát: „Ez, az üdülési csekk mintájára, állami támogatás mellett érdekelté tenné a munkáltatókat, hogy támogassák dolgozóik sportolását. Egyben az esélyegyenlőségi célokat is támogatná, hiszen a sportszolgáltatások igénybevétele a csekk használatával elérhetőbbé válna, és ez fejlesztené a terület szolgáltatásait. Ennek az eszköznek a bevezetése a Nemzeti Sportstratégia fő célkitűzésével, a „Sportoló Nemzet” kialakításával is maximálisan egybecseng.”

Heti rendszeresség

Petres Mónika szerint – és persze a minisztérium szerint is – a csekk jelentősen megváltoztatná a sportolási szokásokat, elterjedése rendszeressé tenné a sportolást. A stratégia kidolgozása során társadalmi, civil és szakmai szervezetekkel is egyeztettek – folytatta –, és a sportszakma támogatásáról biztosította ezt a tervezetet. A sportcsekk bevezetésének időpontját a minisztériumban még nem tudták megmondani.

Az ötlet jó

Valóban jó ötlet lenne a sportcsekk bevezetése – mondta Hricz Ildikó, az egyik miskolci fittnesz szalon vezetője. – Bár az emberek jelentős része nem a pénz miatt nem jár tornázni, sokkal inkább a lustaság ennek az oka. Van persze olyan, aki nem engedheti meg magának – folytatta –, de azt gondolom, hogy heti 600-800 forintot az emberek rosszabb dolgokra is elköltenek. Hricz Ildikó szerint a pénzkérdés, illetve a pénz hiánya, akkor jön szóba, amikor az emberek indokokat keresnek, arra, hogy miért ne menjenek tornázni.

Jobb munkaerő

A fittnesz szalon vezetője elmondta, hogy ők is gondoltak már arra, hogy cégvezetőkkel egyeztetnek: vásároljanak tornabérletet dolgozóiknak. Ha a munkáltató ugyanis támogatná az alkalmazottak sportolását, Hricz Ildikó szerint sokkal többen eljárnának mozogni. Ezért is tartja jó ötletnek a sportcsekket. Hiszen a munkáltató is jól jár, ha a munkavállaló egészségesebb, akár még jobban is terhelhető – tette hozzá.
hirdetés