Vidéken az ellenzék, Budapesten a koalíció nyert

Még a tradicionálisan szocialista megyék – Borsod, Nógrád – is “narancsba” borultak. Budapesten ugyanakkor a koalíció nyert, igaz több kerületben alulmaradtak a kormánypárti jelöltek.

A tegnapi este első nagyobb figyelmet kiérdemlő eseménye a köztársasági elnök beszéde volt. Sólyom László elmondta, hogy a miniszterelnöki beszéd ismertté válása mélységesen megrázta Magyarországot, a felháborodás pedig jogos. Véleménye szerint “a miniszterelnök folyamatosan kitér az alapkérdés tisztázása elől, ez a demokráciába vetett bizalmat ássa alá.”Sólyom László úgy vélte, Magyarországon a bizalom megrendült, és a megszorításra szükség van, a döntés pedig az Országgyűlés kezében van.

A beszéddel természetesen a kormánypártok nem minden pontján értettek egyet, a köztársasági elnök szavait azonban a jelenlegi kormányzó erő súlyos veresége igazolta.

Péntekre nagygyűlést szervez a Fidesz, ha a koalíciós pártok nem menesztik Gyurcsányt

A Fidesz felszólítja az MSZP és az SZDSZ-t, hogy 72 órán belül, azaz csütörtökön délután egy óráig nyújtson be konstruktív bizalmatlansági indítványt Gyurcsány Ferenc ellen és ezzel tegye egyértelművé, hogy le akarja váltani a miniszterelnököt. Ha ez nem történik meg a Fidesz pénteken délutánra nagygyűlést hív össze a Parlament elég Kossuth térre – jelentette be hétfőn Orbán Viktor a Fidesz elnöke, a párt elnökségi ülése után.

A Fidesz szerint azért van szükség a konstruktív bizalmatlansági indítványra, mert ezzel tudnák egyértelművé tenni a koalíciós pártok, hogy teljesítik a nép akaratát és leváltják a miniszterelnököt, míg a bizalmi szavazás csak annyit jelentene, hogy a kormány továbbra is Gyurcsány Ferencet kívánja miniszterelnöknek látni.


Lesz-e elégedetlenségi hullám?
Kevés az esély a pártok közötti gyors megegyezésre, vélik elemzőink, akiket három témakörben kérdeztünk: 1. A választás következményei az önkormányzatokra ; 2. A választás következményei az országos politikára; 3. Megoldás, folyatatás

A Fidesz-KDNP az összes megyei közgyűlésen megszerezte a többséget, szemben a négy évvel ezelőtti helyzettel, amikor a koalíció 16 megyében győzött. Még a tradicionálisan szocialista megyék – Borsod, Nógrád – is váltás történt. A megyei jogú városban nem született ilyen egyértelmű ellenzéki győzelem, a 23 városból hétben győzött a koalíció. A megyeszékhelyeken, továbbá Sopronban, Érden, Nagykanizsán, Dunaújvárosban és Hódmezővásárhelyen élők nem szavaztak a megyei közgyűlésre, ami kicsit megnehezíti a vidéki eredmények értelmezését. A szocialisták szerezték meg a többséget Miskolcon, Nyíregyházán, Szegeden, Pécsett, Szombathelyen, Dunaújvárosban és Székesfehérváron.

Debrecenben a Fidesz képviselőjelöltjei megismételték négy évvel ezelőtti eredményüket a vasárnapi önkormányzati választáson, mind a 29 egyéni körzetben nyertek. Számítottak a sikerre, mert korábban 30 ezer kopogtatócédulát gyűjtöttek össze, míg a többi indulónak együttvéve volt 5 ezer.

A választási eredményt a Fidesz az MSZP-SZDSZ történelmi vereségeként és az igazság győzelmeként értékelte. A választópolgárok akaratkifejezése Orbán Viktor szerint egyértelmű, “az emberek érzik, hogy az ország a hazugság hálójában vergődik”. Orbán arra kéri a kormánypártokat, hogy tartsák tiszteletben a szavazópolgárok akaratát, amely gyakorlatilag a miniszterelnök bukását jelenti.


OVB: rendben zajlott a választás
Minden a törvényes rendnek megfelelően zajlott az idei önkormányzati, illetve kisebbségi választásokon – állapította meg Szigeti Péter, az Országos Választási Bizottság (OVB) elnöke. A testület a Duna Palotában rendezett sajtótájékoztatóján a köztársasági elnök és Lamperth Mónika, a kormány választásokért felelős tagja is megjelent; mindketten a magas részvételt, illetve a választási szervek munkáját dicsérték.

Sólyom László nem sokkal éjjel 11 óra után érkezett a Zrínyi utcai épületbe. Pár mondatban köszönetet mondott a voksukat leadó embereknek, a választási bizottságok dolgozóinak, valamint üdvözölte a minden eddiginél magasabb, több mint 53 százalékos részvételt az önkormányzati választásokon.

Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter szerint a magas részvétel annak bizonyítéka, hogy az emberek továbbra is hisznek a demokratikus intézményekben. Az, hogy a voksolás különösebb atrocitás nélkül zajlott azt jelzi, hogy a választások lebonyolításáért felelős szakemberek jó munkát végeztek – tette hozzá.

A választások hivatalos eredménye ellen három napon belül lehet kifogást benyújtani – mondta Szigeti Péter OVB elnök.

Gyurcsány Ferenc – aki keserűen nyilatkozott az eredményekről – hangsúlyozta, hogy egyelőre élvezi a kormánypártok bizalmát, és a vidéki elsöprő ellenzéki győzelem ellenére folytatja a megkezdett reformokat. Hiller István hangsúlyozta, hogy akár ellenzéki, akár kormánypárti jelölt nyerte el a választók bizalmát, az új Magyarországot együtt, közösen kell létrehozni. Kuncze Gábor nem nevezte meglepőnek a vereséget, szerinte az a szükséges megszorító csomag számlájára írható.

A 66 tagú fővárosi közgyűlésben a Fidesz 30, az MSZP 24, az SZDSZ 9, az MDF pedig 3 helyet szerzett az adatok 99,96 százalékos feldolgozottsága szerint. A huszonhárom budapesti kerületben 13-ban választottak kormánypárti polgármestert, 8-ban ellenzéki jelöltje nyert, a fennmaradó két városrészben pedig más pártok, illetve szervezetek támogatottságát élvező induló lett a befutó. Ezt azt jelenti, hogy az ország más részeihez hasonlóan látványosan megnőtt az ellenzék támogatottsága, a 2002-es választások során ugyanis mindössze 4 kerületben győzedelmeskedtek az jelenleg ellenzékben lévő pártok. (Hozzá kell tenni, hogy akkor Tarlós függetlenként nyert Óbudán.)

A főpolgármesteri posztért folyó versenyt a város jelenlegi első embere, a kormány pártok jelöltje, Demszky Gábor nyerte. Az ötödszörre megválasztott főpolgármester a szavazatok 46,86 százalékát tudhatja magáénak az adatok 99,96 százalékos feldolgozottságánál, míg legnagyobb riválisa, a Fidesz támogatását élvező, de függetlenként induló Tarlós István óbudai polgármester a voksok 45,2 százalékát szerezte meg. Vagyis Demszky ötödször nyerte meg a főpolgármesteri címért folyó versenyt.

Budapest liberális város! – jelentette ki Demszky Gábor hétfőn hajnalban a Liberálisok Házában. A liberális politikus köszönetet mondott minden budapestinek, mert szavai szerint visszaadták a főváros becsületét. Budapest nem az utcai zavargások, nem a vandalizmus, hanem a vendégváró béke és a biztonság fővárosa – hangsúlyozta. Mint mondta, a budapestiek a békés építkezésre szavaztak. Megvédték a magyar demokráciát egy szemünk láttára kibontakozott, de néhány nap alatt összeomlott antidemokratikus, antiliberális utcai megoldás forgatókönyvével szemben – tette hozzá. Mint mindig, most is Budapesten volt a legnagyobb a szavazati részvétel az önkormányzati választásokon – mondta. Kiemelte, hogy a fővárosi közgyűlésben többségük lesz a kormánypártoknak, és véleménye szerint ez a többség garantálja, hogy Budapest továbbra is a szabadság és a szolidaritás fővárosa marad. Mint elmondta, az SZDSZ növelte Budapesten a polgármestereinek számát. Külön gratulált a Budapesten és a vidéken polgármesteri címet szerzett liberális politikusoknak. Közölte: tiszta, demokratikus versengésben vettek részt az elmúlt két hónapban riválisaival, Tarlós Istvánt is beleértve. “Én csak jót tudok mondani róla” – jegyezte meg, majd hozzátette: innen, boldog nyertesként, a kezemet nyújtom felé, szeretnék együttműködni vele, mint a fővárosi Fidesz egyik vezető egyéniségével. Hangsúlyozta azt is, hogy 2002-höz képest az idén kétezer szavazattal többet szerzett az önkormányzati választáson, ami, mint megjegyezte, a szocialistákkal való összefogás eredménye. A főpolgármester, akinek szavait kitörő taps és éljenzés fogadta a Liberálisok Házában, beszéde végén virágcsokrot nyújtott át édesanyjának és feleségének.

Tarlós István tegnap éjszaka elismerte Demszky Gábor győzelmét, ugyanakkor nem gratulált riválisának, mondván: ellenlábasa a kampány során nem volt sportszerű. “A lenézett, lebunkózott kis kerületi polgármester alaposan megnehezítette a nagy Demszky Gábor életét”. A régi-új főpolgármester az MDF-nek köszönheti győzelmét, az MDF Tarlós meglátása szerint kiírta magát a konzervatív pártok köréből. A független főpolgármester-jelölt – aki láthatóan rendkívül keserűen nyilatkozott – hangsúlyozta, hogy Demszky Gábor akár vihetne is egy piros rózsacsokrot Dávid Ibolyának. A Tarlós vélhetően arra utalt, hogy az MDF saját főpolgármester-jelöltet indított Katona Kálmán személyében. Utóbbi a szavazatok 5 százalékát szerezte meg.

A MIÉP jelöltje, Zsinka László 1,4, a Munkáspárt 0,54 százalékos eredményt ért el.


Sólyom: az Országgyűlés kezében a megoldás kulcsa
Az Országgyűlés tudja helyreállítani azt a társadalmi bizalmat, amely szeptember 17 óta – a miniszterelnök titkos balatonőszödi beszédének nyilvánosságra kerülése óta – nincs meg az emberekben.
A megoldás kulcsa a parlamenti többség kezében van – mondta Sólyom László köztársasági elnök vasárnapi beszédében, amelyben hangsúlyozta: az államfőnek nincs közjogi lehetősége, hogy beavatkozzon a kialakult helyzetbe. A köztársasági elnök pontban este 7 órakor, az urnazárással egyidőben kezdte beszédét, mint mondta azért, mert még nem ismert a választás eredménye és még a pártok sem kezdték el magyarázni azokat – így ez a várakozások órája.

A frakciótársaknak szóló miniszterelnöki beszéd mélységesen megrázta az országot- fogalmazott az államfő, aki úgy véli, jogos az emberek felháborodása és a békés tüntetések az emberek egészséges erkölcsi érzékét bizonyítják. A köztársasági elnök ugyanakkor hangsúlyozta: nem moshatók össze a békés tüntetések az erőszakos megnyilvánulásokkal. Az alapvető erkölcsi probléma eltűnt az események mögött, s ilyen alapokra nem lehet biztonságosan építkezni- tette hozzá az államfő. Sólyom László szerint Gyurcsány Ferenc cselekedetével aláásta a demokráciába vetett bizalmat.

Napi Online
hirdetés