szavazásértékelés

2019.05.16. 11:31

Lusta diákot a puska sem segíti – vélik olvasóink

Kiszivárogtak a töriérettségi tételei – de jó ez bárkinek is?

Forrás: Shutterstock.com

Fotó: Nestor Rizhniak

Az idei érettségi nem maradt botránymentes: a matematika vizsga nehézsége miatt indított aláírásgyűjtésnek ugyan végül nagyobb volt a füstje, mint a lángja, a történelem körül viszont nem csak az indulatok izzottak, hanem a rendőrök is forró nyomra akadtak. Egy nyomdász ugyanis kiszivárogtatta az írásbeli töriérettségi témáit, így több diák is azok ismeretében, tehát jelentős helyzeti előnyből foghatott dolgozata megírásához.

Az érettségi vizsgáról sokan sokféleképp gondolkodnak, a sajátja mindenkinek örök élmény marad, és bármelyik tábortűznél, vacsoraasztalnál vagy bárpultnál nagy sikerrel húzható elő a kalapból egy-egy anekdota szigorú vizsgabiztosokról, óriási betlikről, mázlis tételhúzásokról, kölcsönadott nyakkendőkről és a legképtelenebb kegyelemkettesekről. A diákévek iránti nosztalgia mellett ugyanakkor azt is szem előtt kell tartani, hogy a valóban jelentős stresszel járó megmérettetés fontos oktatási és általános műveltségi mérföldkő, sztenderd vizsga sztenderd követelményekkel, amelyet igenis komolyan kell venni – és biztosítani kell, hogy törvényes, igazságos keretek között bonyolítsák le minden évben.

Épp ezért arról kérdeztük olvasóinkat, mit gondolnak arról, hogy idén a vizsga megkezdésének időpontja előtt már kikerültek az internetre a történelem írásbeli témái.

[eweb-voting id="3125809"]

A voksolók ötöde (20%) a vizsgázók szemszögéből nyilatkozott, ők arra mutattak rá, hogy Legalább ennyivel könnyebb dolguk volt a gyerekeknek. Az együttérzésük dicséretes – bár nem vagyunk biztosak benne, hogy hosszú távon milyen eredménye van annak, ha elfogadottnak kommunikáljuk azt, hogy valakinek csalás révén válik könnyebbé az élete.

" />

A véleményt nyilvánító olvasóink egy másik 20%-a köntörfalazás nélkül, kerek-perec kijelentette: az, hogy egy nyomdász nyilvánosságra hozta a történelemérettségi témáit, nem más, mint köztörvényes bűncselekmény. Nincs is mit magyarázni rajta.

" />

A szavazók 21%-a a vizsgaszervezési feladatokkal és kötelességekkel is bíró intézményrendszer felelősségét firtatja: Gáz, hogy a hivatali ellenőrzés csődöt mondott – fogalmaztak ők. Noha elismerjük, hogy egy ilyen országos esemény irdatlan precizitást, ráadásul szövevényes logisztikát igényel, igazat adunk e 21%-nak abban, hogy az ilyen jelentőségű vizsgák esetén az illetékes szervek figyelmetlensége elfogadhatatlan.

" />

Sztoikus nyugalommal jelentette ki voksoló olvasóink 39%-a – a tárgyilagos gondolkodásra hajlamosabbak –, hogy a diákokon, akik nem készültek fel megfelelően a vizsgára, azokon a tételek kiszivárogtatása sem segíthetett. Valljuk be, ebben azért van valami: hiába tudja a nebuló, hogy a középkori uradalomról kell írnia, ha azelőtt sosem hallott majorságról, hűbériségről meg jobbágyokról, akkor vajmi keveset fog tudni hozzászólni a témához.

" />

Talán azzal mindenki egyetért, hogy mindenki akkor jár a legjobban, ha becsületesen végzi a dolgát: a hivatal szervez és ellenőriz, a diákok tanulnak, felkészülnek, a tanárok, szülők és a társadalom többi tagja pedig megteremti mindehhez a szükséges körülményeket. És természetesen teljes szívből drukkol az ifjaknak.

" />

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!