Nagyvilág

2010.11.05. 18:45

Felmentették a háborús büntettek vádja alól a boszniai szerbek volt kormányfőjét

<p>Felmentette a háborús bűntettek vádja alól egy boszniai bíróság pénteken a volt boszniai szerb miniszterelnököt.</p>

Az ítélet indoklása szerint bizonyítékok hiányában szabadulhat Gojko Klicskovics, aki az 1992 és 1995 közötti délszláv háborúban elkövetett etnikai tisztogatások valamint nem szerb civilek és hadifoglyok embertelen fogva tartása miatt került a bíróság elé. Klicskovics mellett a bíróság felmentett további két boszniai szerb férfit, akik szintén tisztségviselők voltak annak idején. Mindhármukat a háború kezdetén, 1992 áprilisa és decembere között, az északnyugat-boszniai Bosanska Krupa városában elkövetett bűntettekkel vádolták. Akkor Klicskovics a várost ellenőrző úgynevezett válságbizottság vezetője volt.

Kilcskovics 1996 és 1998 között, tehát a háború után volt kormányfője a Boszniai Szerb Köztársaságnak, amely a Muzulmán-Horvát Föderációval alkot különleges államalakulatot. A volt kormányfőt 2006-ban tartóztatták le Szerbiában, majd egy évvel később a szerb hatóságok átadták őt a bosnyák igazságszolgáltatásnak. Az ítélethirdetés után azt mondta Klicskovics, hogy "a valódi tettest kell keresni, akit szigorúan meg kell büntetni."

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!