Nyíregyháza

2019.09.27. 13:28

Konferencia a megyeházán

Összetartozunk: Szabolcs-Szatmár-Bereg megye szerepe a határ menti kapcsolatairól és Szent Lászlóról történelmi örökségéről szólt a konferencia.

A magyar emberek kötődnek szülőföldjükhöz, nemzetükhöz, s ezt a kötődést a határok sem feszíthetik szét. Az elmúlt években a kormány lerakta a nemzetpolitika alapköveit, állampolgárságot adott, és támogatásokat nyújtott a határon túl élő magyaroknak, megteremtve ezzel a nemzeti egységet – kezdte gondolatait Harrach Péter, a KDNP parlamenti frakcióvezetője a megyeházán.

A politikus elmondta: 1 millió 50 ezer határon túl élő magyar kapott állampolgári jogokat eddig, akik a közösség fejlődését szolgáló támogatásoknak köszönhetően szülőföldjükön tudnak boldogulni, de vannak további célok a külhoni magyarok identitáserősítésében, a családtámogatásban és a versenyképesség növelésében. A nemzetegyesítésben mégis a legerősebb szálat a regionális kapcsolatok jelentik, olyanok, mint amilyeneket itt is ápolnak a szomszédos megyékkel – hangoztatta Harrach Péter, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye határmenti kapcsolatairól szóló sajtótájékoztatón. Pénteken a Szent László, a lovagkirály köré fonódó programsorozatról is beszámoltak egy nagyszabású konferencián.

– Szent László, a lovagkirály összekötötte a népeket, nemzeteket, nemcsak a magyarok tekintették politikai vezetőjüknek, hanem a lengyelek, és a horvátok is. Olyan közép-európai államférfi volt, aki össze tudta fogni a Kárpát-medencében élő népeket – mondta a tematikus naphoz kötődően Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, s kiemelte: sok-sok évtized után a magyarok ismét együtt tudják a jövőjüket tervezni a határ bármelyik oldalán, s ez reményt ad az erdélyi magyaroknak. Számos közös eredményt mutathatnak fel: utak épülnek, egészségügyi fejlesztések, műemléki felújítások valósulnak meg a határon átívelő programoknak köszönhetően – emelte ki Kelemen Hunor a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei önkormányzat e téren kifejtett erőfeszítéseit.

Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke úgy fogalmazott: erőforrásként tekintünk a határon túl élő nemzeti közösségekre, mindhárom szomszédos országgal szoros kapcsolatokat ápolunk, szerteágazó területen odafigyelünk egymásra. Ezt erősítette meg Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Tamás Sándor is. – Mindig azt támogatta az anyaország, amire valóban szüksége volt a székelyföldi embereknek A rendszerszintű nemzetépítés fizikai és lelki értelemben is felemeli a szórványban élő magyarságot – mondta, s hozzátette: a gelencei Szent Imre templom a Szent László-program jóvoltából újult meg nemrég, a Rákóczi emlékévben pedig a vezérlő fejedelem útján (Kassa-Tarpa-Zágon-Rodostó) halad tovább a közös építkezés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában