szon-sportoldal

2017.02.21. 14:31

Kemény székelyek között az egykori Szpari-csatár

Nyíregyháza - Az egykori közönségkedvenc Lengyel Roland az FC Csíkszereda futballcsapatának vezetőedzőjeként tartózkodik Nyíregyházán.

Nyíregyháza - Az egykori közönségkedvenc Lengyel Roland az FC Csíkszereda futballcsapatának vezetőedzőjeként tartózkodik Nyíregyházán.

Székelyföldi vendégei vannak ezekben a napokban a Városi Stadionnak. Az FK Csíkszereda román harmadosztályban szereplő csapata a múlt hét közepétől február 25-ig edzőtáborozik Nyíregyházán. A csikiak vezetőedzője az a Lengyel Roland, akire jól emlékezhetnek a Szpari-szurkolók, hiszen a birkózómúlttal is rendelkező, MTK-nevelésű futballista 2005 telén került a Détári Lajos vezette akkor NB I-es csapatba, és két és fél éves nyíregyházi időszaka 2007-ben, a feljutás kiharcolásával zárult le.

– Nagyon szép emlékeim vannak arról a két és fél évről, amit a Szpariban töltöttem, de ezzel így lehetnek a szurkolók is, hiszen nagy örömet okoztunk nekik akkor, amikor tíz évvel ezelőtt a Ferencvárost megelőzve feljutottunk az élvonalba – mondta a csíkszeredaiak kedd délelőtti edzése előtt a csapat vezetőedzője, Lengyel Roland. – Innen Pécsre igazoltam, utána Ausztria és a magyar másodosztály között ingáztam, majd Monoron kötöttem ki NB III-ban, és közben az edzői papírokat is el kezdtem gyűjtögetni, jelenleg az A licencnél tartok.

Adja magát a kérdés, hogy a Szpari színeiben 60 mérkőzésen lehetőséghez jutó és 28 gólt szerző támadó miként került Csíkszeredára.

– Monoron a futball mellett edzősködni kezdtem, és az utánpótlásnál dolgoztam, majd voltam az Üllő SE vezetőedzője – folytatta a történetét Lengyel Roland. – Varga Károly, a Puskás Akadémiánál dolgozó edző keresett meg azzal, hogy ő lesz a csíkszeredai akadémia vezetője, és mit szólnék hozzá, ha az ottani, a román harmadosztályban szereplő felnőttcsapatot irányíthatnám. Tetszett a feladat, tavaly januárban belevágtunk. Az első fél év az ismerkedésről szólt, a mostani bajnokságot pedig a feljutás szándékával kezdtük el, és az őszi szezon után vezetjük is a bajnokságot, az ötcsoportos román harmadosztály Moldva-csoportját.

A román futball bizonyos értelemben a magyar előtt jár, más szegmensekben viszont van lemaradása. Milyen helyzetben van a székelyföldi, a csíkszeredai labdarúgás?

– Korszerű akadémia áll mögöttünk, a körülmények nagyon jók, lehet és érdemes is dolgozni – így Lengyel Roland. – A felnőttcsapat főként a helyi utánpótlásra és magyar, kemény székely gyerekekre épül, mellettük van két román futballistánk és egy spanyol játékost is igazoltunk. Az a fő cél, hogy az utánpótlásra támaszkodjunk, ebben segítségünkre van, hogy az U17-es csapatunk a román elitbajnokságban játszik, és jól is szerepel. Úgy gondolom, hogy szép jövő előtt áll a székelyföldi labdarúgás. Egyébként a román harmadosztály színvonalában a magyar másodosztálynak felel meg, legalábbis a középcsapatok szintjét elérik az ott szereplők. Erőszakos, a párharcot kereső játékosok alkotják a csapatokat, erősnek mondható az a liga, amelyikben szerepelünk.

Ha éppen nem Csíkszeredában edzősködik, akkor Nyíregyházán élő Lengyel Rolandnak persze szerepe van abban, hogy aktuális csapata éppen a szabolcsi megyeszékhelyt választotta edzőtáborozása színhelyéül, és úgy ítéli meg, nem is döntöttek rosszul. Edzőmeccseket is játszottak már, a tizenkétórás utazás másnapján a Bozsik Akadémia U19-es csapata, majd a megyei bajnokságot vezető Balkány ellen – mindkétszer 1–1-re végeztek. Szerdán a szintén romániai Pusztadaróc elsz az ellenfél a stadion műfüvén, a szombati elutazás előtt pedig péntekre tervezik az utolsó itteni mérkőzést a bajnokságot március 4-én kezdő csikiak.

A vasárnapi Nyíregyháza Spartacus–Vác NB II-es mérkőzés előtt mezt is cserélt egymással a Szpari csapatkapitánya, Rudolf Gergely és csíkszeredai kollégája, Bajkó Barna. Van rá esély, hogy jövő ilyenkor mindkét csapat eggyel magasabb osztályú legyen?

– Azt remélem, hogy mi meg tudjuk őrizni az első helyünket és bízom benne, hogy a Szpari is eléri a céljait, de az ő sorsuk már nincs teljesen a saját kezükben – felelte Lengyel Roland. – Sajnáltam egykori csapatomat, amely remek játékosállománnyal rendelkezik, de a jelenlegi talajviszonyok talán jobban kedveztek a Vácnak. Szurkolok, hogy sikerüljön javítaniuk!

Az a Csabán szerzett gól!

Lengyel Roland nagyon kedves fogadtatásban részesült, és amikor belépett a Városi Stadionba nyilván tódultak rá az emlékek. Melyik gól vagy mérkőzés jutott az eszébe?

– Nagyon sok szép emlék beugrott, nehéz választani a meccsek vagy éppen a gólok közül. Sokan emlegették azt a találatomat, amit nem is ebben a stadionban, hanem Békéscsabán szereztem a hosszabbításban, és azzal nyertünk három kettőre. Talán az a gól és győzelem is kellett ahhoz, hogy elinduljunk a bajnoki cím felé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!