Videó: A Nyíregyházi Állatparkban szaporodott a Föld egyik legritkább állata

Akt.:
Videó: A Nyíregyházi Állatparkban szaporodott a Föld egyik legritkább állata
© Fotó: Sipeki Péter
Nyíregyháza – Magyarországon először Nyíregyházán született indiai páncélos rinocérosz.


A kis bikaborjú 16 hónapnyi vemhesség után, problémamentesen jött a világra szeptember 26-án a sok ritka fajt sikeresen tenyésztő állatparkban. Az országban csak itt látható ritka indiai orrszarvú három egyede az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram keretében él Nyíregyházán. A legfiatalabb, ivarérett nőstény, a hétéves Aruna 2014-ben érkezett Berlinből, a 14 éves apaállat, Hans 2006-ban Nürnbergből, míg a tízéves anya, Jasmin 2010-ben Planckendaelből került az ország legnagyobb vastagbőrű gyűjteményével rendelkező Nyíregyházi Állatparkba.

A kis állat születésére – ami igazi zoológiai szenzáció – már több éve vártak a szakemberek, hiszen már az is komoly szakértelmet igényel, hogy természetes módon párzásra bírják ezeket a fogságban nagyon ritkán szaporodó vastagbőrűeket. Mivel a nőstény csak néhány napig fogamzóképes, és egyébként magányos életmódúak, nem volt egyszerű eltalálni a párzásra legoptimálisabb időpontot. Ehhez nemcsak a gondozók tapasztalatára és megfigyeléseire volt szükség, hanem a park állatorvoscsapata is folyamatosan vizsgálta az állatok hormonszintjét. A vemhesség előrehaladtával már kamerarendszert is felszereltek egy speciálisan kialakított baba-mama bokszban, melynek segítségével a születés pillanatát is sikerült megörökíteni.

A kis rinocérosz mindennapjait és gyarapodását azóta is folyamatosan figyelemmel kísérik a park szakemberei. A borjú 60 kilogrammal látta meg a napvilágot, a naponta elfogyasztott 20-30 liter anyatej hatására naponta egy-két kg-ot gyarapszik. Három-öt hónaposan már elkezd majd szilárd takarmányt is fogyasztani, ám 18-20 hónapos koráig még anyatejjel is fog táplálkozni.

A Nyíregyházi Állatpark igen komoly szakmai sikere a most született indiaiorrszarvú-bébi és a három hónapja világra jött afrikaielefánt-borjú is, hiszen a két leginkább veszélyezett vastagbőrű tenyésztése egyébként is nehéz. (Egy évnél fiatalabb afrikaielefánt-bébiből összesen kettő él Európában, míg az indiai páncélos orrszarvúból négy.) Az, hogy ugyanazon állatkertben ugyanazon évben egyszerre szülessen e két ritka fajból utód, példa nélküli.

Az indiai orrszarvú a Földön élő öt orrszarvúfaj egyike, és a legnagyobb méretű ázsiai orrszarvúfaj. Testtömege 1800-2700 kilogramm közötti. Latin neve (Rhinoceros unicornis) elárulja, hogy egyetlen tülke van, melyet a hím és a nőstény egyaránt visel. A kettő-öt centiméter vastag, barnásszürke bőre gazdagon redőzött, melynek hatására megjelenése a középkori lovagok páncélzatára emlékeztet – ezért nevezik a fajt páncélos orrszarvúnak is.

Természetes élőhelyén – Indiában és Nepálban – a fiatal egyedekre a tigrisek jelenthetnek veszélyt, a felnőtt állatok egyetlen ellensége azonban csak az ember. Az egyik legnagyobb veszélyt mindmáig az orvvadászat jelenti számukra. Tülkének ugyanis a tradicionális keleti orvoslásban gyógyhatást tulajdonítanak, fájdalom- és lázcsillapítóként, nemi vágyfokozóként használják, valamint Jemenben a dzsambia nevű tradicionális tőr markolatát is orrszarvútülökből készítik.

Emellett az emberiség létszámának növekedésével egyre nagyobb területek kerülnek művelésbe, emiatt az indiai orrszarvúak élőhelyei egyre fogyatkoznak. A népességnövekedés másik következménye az élőhelyek szétdarabolódása, melynek hatására a populációk elszigetelődnek egymástól, így az állományok genetikai változatossága erősen leromlik.

A faj védelme érdekében az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) Fajmegőrzési Programot (EEP) állított fel, melynek keretében mindösszesen 73 egyedet tartanak Európában, s a nyíregyházi jövevény az idén a negyedik élő borjú, aki nagy örömet okozott a világ fajmegmentéssel foglalkozó szakembereinek is.








hirdetés