Helyi közélet

2008.11.08. 11:28

„Érdemes megismerni ezt a kultúrát…”

<p>Szekeres Imre és a magyar delegáció csütörtökön este egy zártkörű díszvacsorán vett rész Jurij Jehanurov Ukrán Védelmi Miniszter meghívása kapcsán.</p>

Ennek keretében egy beszélgetés is zajlott a két államfő között.

A SZON-nak lehetősége nyílt egy exkluzív interjú elkészítésére, amely alkalmával Szekeres Imre nyíltan beszélt a két ország kapcsolatáról, és a helyiek által csak Horivka-ként nevezett vodkáról.

-Miniszter úr! A médiumok által már ismert témák mellett – Ukrajna NATO csatlakozása, gazdasági kapcsolatok mélyítése, és a két tannyelvű magyar iskolák kérdése – elhangzott még valamilyen egyéb kérdés a zártkörű megbeszélésükön?
- Úgy fogalmaznék, hogy valóban folyt köztünk beszélgetés, de két fontos kérdés a Brjanka városánál felavatott emlékmű kapcsán fogalmazódott meg bennünk. Az ukrán féllel együttesen elhatároztuk, hogy elindítunk egy közös feltáró –és kutató munkát, mivel a Magyar Kormány 1939-es katonai megszállása kapcsán komoly tévhitek vannak jelen az ukrán közvéleményben. Ezért a levéltári és egyéb hadászati iratokat a két fél egymással megosztja, a történészeink közös munkát és konferenciákat tartva publikálják az így szerzett tapasztalataikat, megállapításaikat. Minderre a szélsőséges megnyilvánulások elkerülése miatt van szükség.
- Ma például az avató ünnepség után kisebb szóváltás alakult ki egy helybéli lakos és az Ukrán Védelmi Miniszter között. Az úr a miniszter szemére hányta, hogy mi szükség Ukrajnában egy megszálló hatalom emlékművére. Ekkor azonban egy másik helybéli elmesélte, hogy itt hadifoglyok emlékhelye, és nem katonai emlékmű áll. Mellesleg a férfi elmondta, hogy a helyiek már korábban is sejtették, hogy a dombok sírokat fednek, így rendben tartották a környéket, és virágokat is vittek.

- Két fontos kérdést említett, mi volt a második?
- A miniszter úrral egyeztetést folytattunk a NATO-Ukrajna-Magyarország közötti hármas megállapodásról, amely a légiforgalmi adatok cseréjét jelenti. Megegyezés született már abban, hogy az Ukrán Légiforgalmi Hatóságok átadják a Veszprémi Légtérellenőrző Ezrednek az adataikat, amelynek következtében Magyarország hamarabb értesülhet azonosíthatatlan repülőgépekről Ukrajna irányából, mint korábban. Az egyeztetés alatt ennek az adatcserének a technikai részleteit beszéltük meg.

- Korábban említette, hogy az ukrán kollégáját tájékoztatja majd a két tannyelvű oktatással szembeni magyar aggodalmakról. Jehanurov úr miként fogadta ezt a felvetést?
- Arról van szó, hogy Ukrajnában a magyar tannyelvű iskolákban szeretnének áttérni arra a rendszerre, amelyben egyes tárgyakat a diákok ukrán nyelven tanulnának, érettségit pedig, szintén ukrán nyelven tennének. Mindeddig lehetőség volt magyar nyelvű érettségi letételére, amely e rendelet következtében teljesen megszűnik. Emellett a kárpátaljai egyházi méltóságokkal beszélve felhívták a figyelmemet arra, hogy 2009. január elsejétől Ukrajnában eltörölnék az egyházi fejkvótákat.

Ebben a két kérdésben kértem Jehanurov urat, hogy vizsgálják felül ezeket a kérdéseket, és gyorsítsák fel a már két-három éve húzódó tárgyalásokat, mivel ez az állapot feszült helyzetet eredményez. Miniszter úr arról biztosított, hogy a felhozott kéréseinket a megfelelő helyre tolmácsolni fogja.

- A kétnapos ukrajnai látogatás alkalmával többször kijelentette, hogy Magyarország támogatja Ukrajna NATO csatlakozását. Ugyebár nem túlzok, ha azt mondom, hogy Ukrajnában eléggé bizonytalan a belpolitikai helyzet, s a közelgő elnökválasztáson nem biztos, hogy ukrán-barát államfő kerül az ország élére. Az orosz-barát körök azonban, nem nézik jó szemmel Ukrajna NATO-s törekvéseit. Hozhat-e az bármiféle változást, ha orosz-barát elnök kerül az ország élére?
- Látni kell, ha egy ország eleget tesz a NATO által támasztott feltételrendszernek, a többi „már” tagállam nem tehet mást, mint támogatásáról biztosítja a csatlakozni kívánó felet. Emellett Ukrajnában az volt a benyomásom, hogy az eddig fennálló politikai bizonytalanság még jelen van, de a NATO kérdésben kevésbé megosztottak, mint 2-3 évvel ezelőtt. Jól látszik, hogy a megyei szintű nézeteltérések rendeződni látszanak, s ha Ukrajnában helyreáll a politikai helyzet, a helyi szintű megállapodások országos szintűvé válhatnak.

Ukrajna emellett egy fiatal állam, most alakítja egységes állami arculatát. Továbbá Ukrajna egy 30 milliós ország is, amely tele van gazdasági potenciállal, így Magyarországnak érdeke Ukrajna minden irányú fejlődése. Tehát elmondhatom, hogy optimistán látom a dolgokat.

- Péntek este, a sajtó nélkül zajlott díszvacsoráról vajmi keveset tudni. Milyen volt, mit szolgáltak fel vacsorára?
- Miniszter úr egy Kijeven kívüli, nem protokoll helyre vitt minket, amelyet ha a mi szóhasználatunkkal szeretnék leírni, leginkább egy csárdára hasonlított. Igazi helyi ételeket szolgáltak fel, de a vacsora egyharmadánál be kellett fejeznem az étkezést, mert nagyon laktatóak voltak az ételek. A vacsora ízei mellesleg hasonlítottak a magyar ételekére, italként helyi borokat és a nálunk vodkának nevezett, helyi nevén horivka-t szolgáltak fel.

- Volt olyan helyi specialitás, amely különösen ízlett?
- A borscs, az nagyon ízlett. (Helyi leves)

- Amennyiben nem a Honvédelmi Minisztert, hanem Szekeres Imrét kérdezem, akkor mit mondana, Ukrajnából milyen érzésekkel, tapasztalatokkal tér haza?
- Megszerettem Ukrajnát. Másodszor jártam itt, először egy éve érkeztünk, de csak azt mondhatom, hogy érdemes megismerni ezt a kultúrát, a helyi szokásokat. Kijev nagyon szép város, ahogy De Gaulle fogalmazott, én is csak őt ismételhetem – „Városokban láttam már kerteket, de kertekben még nem láttam várost.” Kijev ilyen, egy nagy zöld terület közepén elterülő csodálatos város. Külön emlékezetes az a része a városnak, amelyet „magyar-helynek” neveznek. A mondák szerint ezen a helyen pihentek meg a honfoglaló magyarjaink, s az akkori Kijevi fejedelem nem űzte el a magyarokat, hanem békét és barátságot kötött velük.

Szekeres Imre Ukrajnába látogatottott - kollégánk vele tartott! Dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter Jurij Jehanurov az Ukrán Köztársaság Védelmi miniszterének meghívására Ukrajnába utazottott - kollégánk vele tart ottléte során, és folyamatosan érdekes beszámolókkal szolgált Önöknek! 1. nap  Az indulás  Érkezés után  2. nap

-M. István-

Tisztelt látogatóink!
A fórum azért áll a rendelkezésükre, hogy elmondhassák véleményüket!

Kérjük, tartsák be a moderálási szabályokat, ellenkezõ esetben kénytelenek vagyunk törölni a hozzászólásokat!

Megértésüket köszönjük!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában