Videó: Átadták a tanuszodát Csengerben

Akt.:
Csenger, 2017. május 4. Orbán Viktor miniszterelnök (j) érkezik az új járási uszoda avatására Csengeren 2017. május 4-én.
Csenger, 2017. május 4. Orbán Viktor miniszterelnök (j) érkezik az új járási uszoda avatására Csengeren 2017. május 4-én. - © MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Csenger – A magyar fiatalok és egészséges életmódra nevelésük ügye Magyarország első számú nemzeti ügye, nincs ennél fontosabb dolog – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Csengerben.

A Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program keretében elsőként felépült tanuszoda átadásán a kormányfő hangsúlyozta, hogy a sport a fiatalok nevelésének legalkalmasabb eszköze, mert kitartásra, egészséges életmódra, aktív életre és becsületes versengésre tanítja őket, és közösséget is teremt.

“Magyarországnak erős, egészséges, harcos és elkötelezett fiatalságra van szüksége, márpedig a fiatalok akkor lesznek ilyenek, ha mi szülők ilyenné neveljük őket” – fogalmazott Orbán Viktor.

A Makovecz Imre építész munkássága előtt látványos bejárati építménnyel tisztelgő, egyszintes tanuszoda avatására összegyűlt érdeklődők előtt megtartott beszédében a miniszterelnök kiemelte, minden járásközpontban tornatermeket, sportcsarnokokat és uszodákat létesít a kormány. Ezzel lehetőséget adnak a következő nemzedéknek arra, hogy méltó legyen elődeihez és elég erős legyen ahhoz, hogy megtartsa az országot a vállán a következő évtizedekben – tette hozzá.

Beszédében Orbán Viktor ugyanakkor rögzítette, Európának nagy problémája, hogy a kontinensen kevés a gyerek, és jelenleg Magyarország is ezzel a bajjal küzd. Szavai szerint Európában vannak olyan országok, amelyek a probléma megoldására külső segítséget vesznek igénybe bevándorlók és migránsok formájában, ugyanakkor leszögezte, vannak országok, amelyek bíznak magukban és belső tartalékaikat mozgósítva megpróbálják megoldani ezt a történelmi feladatot.

debre20170504008

Magyarország az utóbbiak közé tartozik, amíg ez a kormány van hivatalban, akármit is találnak ki Brüsszelben, a kevés gyermek problémáját sohasem fogjuk migránsokkal megoldani, “ez a mi bajunk, a mi problémánk, amit meg fogunk oldani” – hangsúlyozta a miniszterelnök. Meggyőződése szerint ehhez a feladathoz van elég életerő a magyar emberekben és családokban, így a folyamatot meg fogja tudni fordítani az ország.

Ezért van nagy szükség a fiatalokra – folytatta Orbán Viktor – , és ezért épülnek olyan sportlétesítmények, amelyek a gyermekek egészségre nevelését segítik elő. A kormányfő hangsúlyozta, az uszodák nemcsak a gyerekeknek épülnek, a kormány számításai szerint mintegy 700 ezer embernek nyújtanak sportolási lehetőséget. Megerősítette, a létesítmények építése mellett a fenntartást is az állam fogja finanszírozni.

Ennek az uszodának a felépülése legalább olyan fontos, mint a budapesti Duna Aréna létrehozása, ennek megfelelően Csenger és környéke ugyanolyan fontos, mint a főváros – vont párhuzamot Orbán Viktor. Lehet, hogy “a harcokat Brüsszelben és Budapesten vívjuk, de az igazi hátországunk itt van” – fűzte hozzá.

A kormányfő beszédében kitért arra is, hogy a mindennapos testnevelésnek köszönhetően 1 millió 200 ezer gyermek sportol minden nap az országban. Sorra épülnek az új és épülnek át a régi létesítmények, nemzetközi sportversenyeket rendez Magyarország – sorolta Orbán Viktor, jelezve: 2017-ben 81 nemzetközi sporteseményt rendez Magyarország, és 2018-ra már ötven eseményt jeleztek előre.

debre20170504010

A Szatmárban élő emberekhez szólva azt mondta, Magyarország nem feledkezett meg a vidéki területekről, így a csengeri térségről sem, amelyre “okkal lehetünk büszkék”. Elmondta, döntés született a csengeri ipari park bővítéséről és fejlesztéséről 650 millió forint értékben, a Makovecz-életmű ápolására pedig buszpályaudvart terveznek a város főterére. A magyar-román határ túloldalán fekvő Vetés (Vetis) ipari parkját összekötik majd a csengeri parkkal, valamint egy határmetszési pontot is létrehoznának.

A Mátészalkát Szatmárnémetivel összekötő M49-es főút négysávosításáról már volt korábban szó, a csengeri szakaszt hamarosan tervezni kezdik és később meg is építik. Emellett Csengerben épül meg az ország egyik új büntetés-végrehajtási intézete, amely kétszáz embernek ad majd munkát – tette hozzá Orbán Viktor.

A csengeri tanuszoda összesen 442 millió forint költségvetési forrásból épült fel. Az átadáson részt vett Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Boros Anita, az NFM vagyongazdálkodásért felelős helyettes államtitkára, beszédet mondott Forján Zsolt polgármester (Fidesz-KDNP) és Kovács Sándor, a Fidesz térségi országgyűlési képviselője.

debre20170504016

– MTI –


„Imre bácsi” kérése teljesült

– A fiatalok egészséges életmódra nevelésének ügye Magyarország első számú, nemzeti ügye: nincs ennél fontosabb. A sport erre a legalkalmasabb eszköz, mert kitartásra, aktív életre és becsületes versengésre tanít, egyben közösséget teremt. A mindennapos testnevelésnek köszönhetően ma 1,2 millió gyermek sportol hazánkban rendszeresen – mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Csengerben, a járási tanuszoda átadásán. Hozzátette: a cél az, hogy minden gyermek megtanuljon úszni, hogy sportoljanak – ez mindannyiunk érdeke, ugyanis ők a legfontosabbak. Ha nincsen gyermek, akkor nincsen jövő, és ha a gyermek nem egészséges és erős, akkor a jövő sem lesz az.

– A tanuszoda megépítésével valóra vált egy négy évtizedes álmunk – árulta el a szalagvágást megelőzően Forján Zsolt csengeri polgármester. Kifejtette: amikor Makovecz Imrével 2010-ben a településfejlesztési koncepcióról beszélgettek, az építész azt kérte, hogy egy impozáns épülettel zárják le a városközpontot. „Imre bácsi kérése most teljesült.” A 354,8 millió forintból épült, egyszintes létesítményben helyet kapott egy hatpályás medence és egy kisebb tanmedence is.

Kitért a Csengerben épülő büntetés-végrehajtási intézmény szükségességére is. Elmondta: a beruházással 250 munkahely létesül a településen, jelenleg 82, a későbbiekben ott dolgozó fiatal már megkezdte tanulmányait.

Szóbeli megállapodások

Forján Zsolt és Orbán Viktor az ünnepség előtt több megállapodást is kötött.

– Közösen döntöttünk egy 650 millió forintos iparipark-fejlesztésről és -bővítésről. A város főterén áll egy oda nem illő épület, amit elbontanánk, és buszpályaudvar létesülne a helyén. Felmerült, hogy a határ túloldalán a vetési ipari parkot össze kellene kötni Csengerrel, így a határig vezető utat meg fogjuk építeni, emellett egyeztetést kezdeményezünk a román kormánnyal egy határmetszési pont létrehozásáról. Nemrégiben Szatmárnémetiben megegyeztünk az ottani polgármesterrel a települést Mátészalkával összekötő M49-es főút négysávosításáról, és hamarosan elkezdjük a csengeri szakasz tervezését is – jelentette be a miniszterelnök.

A miniszterelnök szava

– Csengerben is egy erős Magyarországot építünk, ami csak erős és egészséges emberekkel képzelhető el. Hogy ez teljesüljön, már a legkisebbeknek is biztosítanunk kell a lehetőséget a rendszeres sportolásra – világított rá Kovács Sándor országgyűlési képviselője beszédében. Hozzáfűzte: sokat gondolkodott arról, mit szeretne a miniszterelnöktől a térség nevében, s arra jutott, azt kéri, hogy még sokáig kérhessen.

– Hamarosan leülünk negyvennégy település vezetőjével, s remélem, kiderül, mi az, amihez egy miniszterelnök ígérete, szava szükséges.

KM-CsAA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .


hirdetés