emlékmű, bölcsőde

2020.09.05. 20:47

Trianon-emlékművet és bölcsivel kiegészült óvodát adtak át

A múlt fájó sebeire emlékeztek és a jövő szépreményű fiataljaira tekintettek szombaton Baktalórántházán.

Baktalórántháza. Két ünnepélyes átadást tartottak szombaton Baktalórántházán: az istentisztelet után a református templom előtt lévő centenáriumi Trianon-emlékműnél Kovács Sándor országgyűlési képviselő és dr. Kiss Béla, a járási hivatal vezetője mondott beszédet, a karnyújtásnyira lévő Bárka Baktalórántházi Református Óvoda és Bölcsőde előtt Nagy Lajos, a város polgármestere, Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke, valamint dr. vitéz Kovács Kálmán református lelkész szólt elismerően a kibővült, megszépült, korszerűen kialakított intézményről.

Térkép, harang és szög

– Számos emlékmű készült országszerte Trianon 100. évfordulójára, ami azt üzeni, hogy sokan kívánnak emlékezni. A sokfajta emlékmű pedig arról ad képet, hogy kikben milyen érzéseket ébreszt Trianon gyászos emléke. Azt igyekszünk kifejezésre juttatni, hogy valami olyan ment akkor tönkre, ami nagy volt és egész, szép volt és kerek. A baktalórántházi református templom előtt felállított centenáriumi Trianon-emlékmű, amely egyházi kezdeményezésre, a polgármesteri hivatal támogatásával született, roppant egyszerű, ám olyan elemeket használ, amelyek egyenként is sokat mondóak – hangsúlyozta az emlékmű szombat délutáni átadó ünnepségén dr. vitéz Kovács Kálmán református lelkész, majd kifejtette: a történelmi Magyarország térképet látva, s a csonka Magyarországra tekintve értelmetlenül állunk az elszakított megyék, a kettévágott folyók, a megfelezett városok, szántók és mezők sebzett világa fölött.

– A másik hangsúlyos elem a harang, Isten hívó szava, nemzedékeken átívelő komor zúgása a szívek mélyéig hatol. A harmadik elem a szög. Durva és rideg, tűzben olvadt forma, mit erös karok vasakarattal kalapáltak, formáltak – Krisztust ölni. A harangot átszúró szeg azt jelzi, hogy ennek a világnak semmi sem szent. A haza testét Aradnál és Pozsonynál átütő szegek azon kritikus pontjait jelölik életünknek, amelyek mély fájdalomba döntötték hazánkat. E három dolog együttese hirdeti most a magyar Golgotán: van, lesz feltámadás! – magyarázta a református lelkész.

Örökre köztünk marad

Román István kormánymegbízott nevében dr. Kiss Béla, a járási hivatal vezetője köszöntötte az emlékezőket, majd emlékeztetett: Trianon előtt létezett egy másik Magyarország, más nemzetek gyűlölve irigyeltek minket, majd szemet vetettek kincseinkre, területeinkre. 1919 és 1920 között már nem az volt a kérdés, hogy bűnhődnünk kell-e, csupán a büntetés módja és mértéke. A győztes hatalmak sokkal többet kaptak, mint amit a háború előtt reméltek. Hőseink emléke éppúgy örökre köztünk marad, mint Trianon gyásza, fájdalma. A történelem mának szóló üzenete – fogalmazott a hivatalvezető –, hogy Magyarországnak a saját útját kell járnia, mert ma is vannak erők, amelyek abban érdekeltek, hogy hazánk gyenge és kiszolgáltatott legyen, azt szeretnék, hogy feltétel nélkül fogadjuk el a nyugatról jövő utasításokat. Ám csak az erős nemzetek igazán szabadok! Adjon erőt nekünk Trianon és az erős hit ahhoz, hogy soha ne ismételje meg magát a magyar történelem!

Adott a feladat

Kovács Sándor országgyűlési képviselő többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy az isteni időszámításban a magyarok 100 vagy 1000 esztendeje csupán egy pillanat, ugyanakkor érdemes belegondolni, mennyi generáció „végezte el a feladatát” azért, hogy ma mi, magyarok itt és így élhessünk! – Száz éve csapást mértek hazánk ütőerére, levágták kezét, lábát, mégis létezünk határon innen és túl. Nekünk, a XXI. században élőknek is „el kell végezni a feladatunk”, a keresztény hitünk pedig erőt és útmutatást ad ehhez.

– A magyar kormány okkal épít, fejleszt bölcsődéket, óvodákat, iskolákat, s bízza ezeket az intézményeket azokra a történelmi egyházakra, amelyek sokat tesznek a magyarság megmaradásáért. Az összetartozás és a hit ereje adjon erőt ahhoz, hogy ezer év múlva is magyar, szabad Magyarországon élhessünk, jó egészségben! – tette hozzá Kovács Sándor.

Megérett a korszerűsítésre

A baktalórántházi református óvoda immár bölcsődei szolgáltatást is nyújt. Az Arany János utcán 2011-ben nyílt családi napközi idővel óvodává fejlődött, a pályázati forrásoknak hála, új csoporttal bővült, illetve megépült a bölcsőde, mintegy negyedmilliárd forintból. Jánócsik Zsuzsa, a beruházás műszaki ellenőri feladatait ellátó, kivitelezést segítő Nyírterv-Plusz Kft. képviselője lapunk érdeklődésére elmondta: a korábban itt működő óvodát kinőtte a növekvő gyermeklétszám, és megérett az idő a 21. századi korszerűsítésre.

– A napelemekkel felszerelt, kibővített, korszerűsített, energiahatékony épület teljes körűen akadálymentesített, indukciós hurokkal (is) felszerelt. A földszint a gyermekek birodalma, az emeleten a dolgozói helyiségek kaptak helyet.

Újabb 150 milliárd

Nagy Lajos, Baktalórántháza polgármestere kiemelte: nem csupán a város központja fejlődik, hanem annak peremterülete, az őshonos Lórántháza is. Mint mondta, sokak áldozatos munkájának, az összetartó közösség erőfeszítéseinek gyümölcse a megújult, korszerű intézmény is.

– Több mint 5 milliárd forint értékű bölcsődei program fut jelenleg megyénkben, ennek keretében számos egyházi intézmény jut szerephez. A most záruló 7 éves fejlesztési ciklus leltárja: 150 milliárd forint értékű közösségi fejlesztés, a következő 7 évben ugyanennyi forrásra számíthat megyénk a magyar kormány és az unió jóvoltából – összegzett Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke.

PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában