Videó: Befejeződött a munkácsi lövöldözés nyomozása

Videó: Befejeződött a munkácsi lövöldözés nyomozása
© Fotó: syrianfreepress.wordpress.com
Munkács – Az ukrán legfőbb ügyészség terrorcselekménynek minősítette a Jobb Szektor tagjai által a múlt nyáron kirobbantott fegyveres összecsapást, és a nyomozati anyagot a védelem elé tárta.

A tavaly júliusban történt munkácsi lövöldözést követően indított nyomozás során összegyűlt anyag 38 kötetet tesz ki. Mivel a négy gyanúsított és ügyvédeik nem voltak hajlandók átvenni az aktákat, a bíróság külön határozatában tíz napos határidőt adott nekik arra, hogy megismerkedjenek a nyomozás anyagaival. A védelem a bűnügy terrorcselekménnyé minősítését kifogásolja.Az elmúlt nyáron a Jobb Szertor tizenkét tagja fegyveres összetűzésbe keveredett egy munkácsi parlamenti képviselő vállalatának őreivel, majd a kivonuló rendőri erőkkel. A lövöldözés során – melyben a támadók golyószórókat és gránátvetőt is bevetettek – egy civil vagyonőr meghalt, két fegyverest pedig a rendőrök lőttek le.

Az ezt követő, hetekig tartó hajsza során két sebesült jobb szektoros megadta magát, további kettőt pedig sikerült elfogni. Hatan azóta is szökésben vannak. Az elfogottak között van a Jobb Szektor Kárpátalja megyei szervezetének vezetője is, akire – mivel a vád várhatóan terrorcselekmény szervezése és elkövetése lesz – akár életfogytiglani szabadságvesztést is kiszabhat a bíróság.

– Palkó István –
hirdetés