Magyarország

2013.06.03. 11:00

KSH: majdnem 200 millió euróval nőtt az exporttöbblet márciusban

Budapest, 2013. június 3., hétfő (MTI) - Márciusban 784 millió euróval haladta meg a kivitel a behozatal értékét és ezzel 195 millió euróval nagyobb exporttöbblet keletkezett, mint egy évvel korábban - jelentette hétfőn a részletes adatok alapján a Központi Statisztikai Hivatal.

Budapest, 2013. június 3., hétfő (MTI) - Márciusban 784 millió euróval haladta meg a kivitel a behozatal értékét és ezzel 195 millió euróval nagyobb exporttöbblet keletkezett, mint egy évvel korábban - jelentette hétfőn a részletes adatok alapján a Központi Statisztikai Hivatal.

Az első negyedévi külkereskedelmi aktívum 51 millió euróval haladta meg az egy évvel korábbit és 1,740 milliárd eurót tett ki.

A kivitel euróban elszámolt értéke az egy évvel korábbi szinten maradt és 19,911 milliárd eurót tett ki, míg az import 0,3 százalékkal 18,171 milliárd euróra csökkent az első negyedévben.

Márciusban az export volumene 0,9, euróban számított értéke 2,6 százalékkal, az import volumene pedig 3,2 százalékkal csökkent, euróban 5,8 százalékkal esett vissza az értéke az egy évvel korábbival összehasonlítva.

A május 10-én közölt előzetes adatokhoz képest a részletes jelentés 11 millió euróval kisebb importról és 20 millió euróval nagyobb exportról számolt be, ezzel az egyenleg 30 millió euróval javult márciusban és az első negyedévben.

A forint árfolyama az euróhoz és a dollárhoz képest lényegében megegyezett a tavaly első negyedévivel, ám az export forintban mért árszínvonala 0,4 az importé 1,2 százalékkal csökkent, így a cserearányok 0,8 százalékkal javultak - jelentette a KSH.

A gépek és szállítóeszközök exportvolumene 0,5, importja 1,7 csökkent, euróban a kivitel 1,9, a behozatal 2,6 százalékkal esett. A híradás-technikai hangrögzítő és -lejátszó készülék behozatalának csökkenése a negyedéven belül hónapról hónapra lassult, az export javuló irányzata márciusban már növekedésbe fordult át. A közúti járművek exportja a gyártókapacitás bővülése következtében dinamikusan, 11 százalékkal nőtt, és folytatódott az irodagép és gépi adatfeldolgozó berendezés forgalmának növekedése, amely az import 14,6, az export 9,5 százalékos növekedését hozta az első negyedévben.

A feldolgozott termékek export és import volumene 3,9, illetve 3,5 százalékkal nőtt, ami euróban 5,4 százalékos export- és 3,3 százalékos importnövekedésben jelent meg.

Az élelmiszerek exportvolumene 7,9, az import 5,6 százalékkal csökkent, euróban a kivitel 2,0 százalékkal csökkent, a behozatal stagnált a múlt év első negyedéhez hasonlítva. Tavaly október óta tart a kivitelben meghatározó súlyú gabona és gabonakészítmények exportvolumenének visszaesése, magyarázta a KSH.

Az energiahordozó-import volumenben 2,4 százalékkal nőtt, de forint értéke 2,1 százalékkal csökkent, míg euróban az egy évvel korábbival megegyezett. A kőolaj és kőolajtermék importvolumene az év első három hónapjában csaknem tizedével nőtt, a természetes és mesterséges gázok importvolumene viszont elmaradt a tavalyitól.

Az első negyedévben az export 77 százaléka az Európai Unió többi országába irányult, míg a behozatal 69 százaléka származott onnan, közölte a KSH. Az uniós export 0,3 százalékkal nőtt, az import 2,1 százalékkal csökkent, így a kiviteli többlet 306 millió euróval, 2,717 milliárd euróra nőtt. Az Európán kívüli országokkal szemben a külkereskedelmi deficit 256 millióval, 977 millió euróra nőtt, miután az export 1,0 százalékkal csökkent az import viszont 3,9 százalékkal nőtt a múlt év első negyedéhez képest.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!