Hajdú-Bihar

2013.02.07. 15:10

Az üvegeket visszaváltják, ugye?

Debrecen - Talán egyeseknek filléres kérdésnek tűnik, mégis, bizonyára mindannyian egyetértünk abban, hogy ha kifizettük egy sörös- vagy borosüveg betétdíját, ugyanannyit várunk kézhez a visszaváltáskor. Van olyan multi, amely a 40 forintos borosüveg helyett 10 forintot ad vissza, olyan is, amelyik a vásárlás árából vonja le az összeget.

Debrecen - Talán egyeseknek filléres kérdésnek tűnik, mégis, bizonyára mindannyian egyetértünk abban, hogy ha kifizettük egy sörös- vagy borosüveg betétdíját, ugyanannyit várunk kézhez a visszaváltáskor. Van olyan multi, amely a 40 forintos borosüveg helyett 10 forintot ad vissza, olyan is, amelyik a vásárlás árából vonja le az összeget. Bosszantó lehet, ha a kisbolt eladója visszautasít, máshová küld, vagy ugyanazon forgalmazó egyik vagy másik italosüvegét sem tudjuk ugyanott leadni. Olvasóink több effajta észrevétellel kerestek meg bennünket, Dr. Barcsa Lajos, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének vezetője pedig megosztott velünk néhány „aranyszabályt”.

Ahol vettük, ott biztos

– Általános szabály, hogy az üzletek kötelesek visszavenni az általuk forgalmazott betétdíjas termék üvegét. Az viszont nem feltétel, hogy csak az ott vásároltat, és jogsértést követnek el, amennyiben készpénzben nem kaphatjuk meg az ellenértékét. Annyit kell adniuk érte, amennyiért a vásárláskor felszámolták. A legalább 200 négyzetméter alapterületű üzlettel rendelkező forgalmazó helyben köteles a betétdíjas termék visszaváltását biztosítani, kisebb boltokban pedig előfordulhat, hogy tájékoztatnak, hol tehetjük ezt meg - mondta a felügyelőség vezetője. Az ügy még árnyaltabb, hiszen találkozhatunk azzal is, hogy a forgalmazó a gyártótól függetlenül alkalmaz betétdíjat.

A szakember azt ajánlja, hogy ha jogsértés gyanúját észleljük, kérjük a vásárlók könyvét, így 30 napon belül válaszolnak panaszunkra. Ha ezt nem fogadjuk el, a hatósághoz fordulhatunk.

Az ellenőrzésről

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság 2009-ben végzett országos ellenőrzést az üvegvisszaváltás kapcsán. Az észak-alföldi régióban 83 ellenőrzést tartottak, 28 üzletben találtak kifogást. 13 százalékukban nem vették vissza az üveget, 9 százalékukban a visszakapott ár levásárlására köteleztek, 5 százalékukban nem volt egyenlő a kapott ár a termék vásárlásakor kifizetettel. 22 esetben összesen 885 ezer forint értékben szabott ki fogyasztóvédelmi bírságot a hatóság.

HBN-BB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!