Nagyvilág

2012.12.15. 14:55

NAÜ-főigazgató: Kijózanító esemény volt a fukusimai baleset

Kórijama, 2012. december 15., szombat (MTI) - A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója szerint kijózanító esemény volt a tavaly márciusi fukusimai baleset az atomenergetika számára, de azóta fontos lépések történtek a nukleáris energia biztonságosabbá tétele érdekében.

Kórijama, 2012. december 15., szombat (MTI) - A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója szerint kijózanító esemény volt a tavaly márciusi fukusimai baleset az atomenergetika számára, de azóta fontos lépések történtek a nukleáris energia biztonságosabbá tétele érdekében.Amano Jukija a szervezet fukusimai miniszteri konferenciáján szombaton közölte: fontos tanulságokat vontak le a katasztrófából, de "még évekbe fog telni, mire a világ teljes egészében megérti, hogy mi történt" Fukusimában.

Addig is "minden lehetséges lépést meg kell tenni annak érdekében, hogy többé ne fordulhasson elő hasonló esemény" - tette hozzá a két kisebb földrengés által is megzavart eseményen.

Gemba Kóicsiró japán külügyminiszter - az ülés társelnöke - zárónyilatkozatában köszönetet mondott a nemzetközi közösség segítségéért. Egyúttal sürgette a NAÜ biztonsági szabványainak minél szélesebb körben való alkalmazását, a katasztrófavédelmi rendszerek fejlesztését, valamint az átláthatóság és a lakossággal való kommunikáció fejlesztését.

A japán kormány és a NAÜ a konferencia alkalmából megállapodást írt alá a fukusimai sugármentesítésben és a radioaktív hulladék tárolásában való együttműködésről. A megállapodás értelmében a NAÜ technikai segítséggel és tanácsadással fogja támogatni a japán kormányt.

Kovács Pál klíma- és energiaügyi államtitkár a konferencia plenáris ülésén felszólalva hangsúlyozta: közös, globális felelősség, hogy világszerte minden ország azonos szintű nukleáris biztonsági előírásokat alkalmazzon, atomprogramjának kiterjedtségétől és gazdasági fejlettségétől függetlenül. Hozzátette: Magyarország együttműködik a NAÜ-vel ezen cél elérése érdekében.

Az államtitkár azt is elmondta, hogy az atomenergia része Magyarország hosszú távú energetikai stratégiájának.

A plenáris ülésen a legtöbb felszólaló azt hangsúlyozta, hogy a fukusimai problémák ellenére a nukleáris energiára továbbra is megkerülhetetlen és fontos energiaforrásként kell tekinteni. Ugyanakkor elkerülhetetlen a biztonsági szabályzatok további egységesítése és fejlesztése is.

A konferenciával párhuzamosan a fukusimai erőművet üzemeltető TEPCO cég közölte, hogy 2014 végéig - egy évvel a korábban kijelölt határidő előtt - befejezi a fűtőelemek kiemelését az erőmű négyes blokkjából. Az erőműben pénteken látogatást tett nemzetközi szakemberek arról számoltak be, hogy a korábban sokat bírált üzemeltető jelentős előrelépéseket tett a létesítmény stabilizálása érdekében.

A fukusimai erőműtől mintegy 70 kilométerre található Kórijama városában megrendezett háromnapos konferencián 120 ország és szervezet képviselői vesznek részt. Ez az első jelentős nemzetközi esemény a prefektúrában a tavaly márciusi baleset óta, amikor egy 9-es erősségű földrengés és az azt követő tízméteres szökőár miatt a Fukusima-1 erőmű három reaktorában is magolvadás következett be.

Fukusimában másfél évvel a katasztrófa után mintegy 160 ezren még nem térhettek még vissza otthonukba, a prefektúra gazdasága pedig a mai napig nem heverte ki a tavalyi események következményeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!