Magyarország

2013.03.29. 14:50

Külföldi sajtó Magyarországról - művészek felhívása, újraállamosítási program, antiszemitizmus

Berlin, London, 2013. március 29., péntek (MTI) - A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német konzervatív lap az online kiadásában beszámolt egy felhívásról, amelynek aláírói - többségében német színházi művészek és írók, több mint 40 személy - a magyar kormány tevékenysége elleni tiltakozás új formáinak kialakítására szólítanak fel.

Berlin, London, 2013. március 29., péntek (MTI) - A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német konzervatív lap az online kiadásában beszámolt egy felhívásról, amelynek aláírói - többségében német színházi művészek és írók, több mint 40 személy - a magyar kormány tevékenysége elleni tiltakozás új formáinak kialakítására szólítanak fel.

A Művészek tiltakoznak a magyarországi jobbratolódás ellen című beszámoló szerint a Theater der Zeit című színházi folyóirat áprilisi számában Szítsatok lázadást! címmel közölt felhívásban az aláírók úgy vélték: az Orbán-kormány "jobboldali rezsimet formál az államból", amit az európai politikai intézmények tétlenül néznek, az európai értelmiségiek pedig "felfoghatatlan módon hallgatnak", és akcióik csupán "a saját lelkiismeretük megnyugtatását szolgálják".

A FAZ online kiadásában idézett felhívás szerint a Magyarország "módszeres fasizálódása" elleni tiltakozó eddigi akciók eredménytelenek voltak, és bebizonyosodott, hogy a demokratikus civiltársadalom "tiltakozási szokásaival" már "semmit sem lehet elérni". Ezért Bécsben "stratégiaalkotó kongresszust" kell rendezni, amelyen át lehet gondolni a tiltakozás eddig alkalmazott formáit, és ki lehet alakítani "egy új radikalitást".

A kongresszuson "az ellennyilvánosság hatalmas nyomáshullámát kell meg megindítani a magyar politika ellen" - áll a felhívásban, amelyet többek között Elfriede Jelinek irodalmi Nobel-díjas osztrák író, költő, Christoph Hein német író, Helmut Lachenmann német zeneszerző és Roberto Ciulli Németországban dolgozó olasz színházi rendező írt alá.

http://www.faz.net/aktuell/feuilleton/debatten/druckwelle-der-gegenoeffentlichkeit-kuenstler-protestieren-gegen-rechtsruck-in-ungarn-12131156.html

A gyorsan bővülő magyarországi újraállamosítási program nagy ugrást tett előre, amikor az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. csütörtökön aláírta az E.ON magyarországi földgázipari érdekeltségeinek megvásárlásáról szóló megállapodást - áll a Financial Times írásában.

A londoni gazdasági napilap budapesti tudósítója, Kester Eddy a felzárkózó piacokra szakosodott "beyondbrics" blogrovatban azt írta: felvetődik a kérdés, hogy a 870 millió eurós vételárat a magyar cég honnan teremti elő. A tudósító szerint mivel a magyar kormány az idén le akarja zárni az ügyletet, lehetséges, hogy nem marad más választása, mint tőkeinjekció juttatása az MVM-nek. Ez viszont az államháztartási hiányt növelné.

Általában baloldali kormányok államosítanak magántulajdont, a legrosszabb esetekben kompenzáció nélkül. Orbán Viktor miniszterelnök már ezt is kipróbálta: 2002-ben kormánya kompenzáció nélkül államosította a repülőtér üzemeltetőjét, és amikor a magyar állam később elvesztette az ebben ügyben indult pert, a magyar adófizetőknek kellett kifizetniük a 95 millió dollár körüli kártérítést és perköltséget - áll a Financial Times írásában.

A lap szerint furcsának tűnő módon "az egykori antikommunista Orbán" és a Fidesz támogatói elfelejtik, hogy az állami vállalatok gyorsan az adófizetők pénzéből finanszírozott állami szubvenciók nagy megcsapolóivá válhatnak; példa erre a MÁV vagy az immár csődbement Malév.

http://blogs.ft.com/beyond-brics/2013/03/28/hungary-renationalisation-gathers-pace/#axzz2OvTyaV7z

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!