Diákmunka

2020.07.24. 14:54

Kettős siker a nyári Diákmunka program

Az önkormányzati, a turisztikai és a mezőgazdasági szektor világát is megismerhetik a dolgozni vágyók.

Balogh Nóra és Mizsák Szabina (jobbra) minden percét élvezik a munkával töltött vakációnak

Fotó: Pusztai Sándor

Három (a csengeri, a mátészalkai és a baktalórántházi) járás nevében mondott köszönetet a kormánynak az idén 3 milliárd forintos keretösszeggel újraindított országos Diákmunka programért a Dégenfeld Kastélymúzeum előtt tartott pénteki sajtótájékoztatón Kovács Sándor, a térség országgyűlési képviselője. Mint mondta, a 16-25 év közötti, nappali tagozatos tanulók nyári munkavállalását támogató, júliustól augusztus végéig tartó programnak köszönhetően a közigazgatás, önkormányzatiság, a vállalkozói, a turisztikai és a mezőgazdasági szektor világát is megismerhetik a dolgozni vágyó fiatalok.

 

– Ez kettős siker, hiszen a foglalkoztatók munkaerőhöz, a diákok pedig tapasztalatokhoz és jövedelemhez jutnak. Tizenévesen mi is megdolgoztunk a zsebpénzért, én például szakipari udvari munkát végeztem, azaz sepregettem a konzervgyárban. Jó érzés volt látni, amint szép lassan gyűltek-gyűltek a szorgalmas munkával megkeresett forintok – emlékezett vissza diákkorára az országgyűlési képviselő.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei fiatalok akarnak, szeretnek és tudnak is dolgozni, nyitottak az új ismeretekre, tapasztalatokra, lelkesek, szorgalmasak – összegezte a nyári Diákmunka program megyei tapasztalatait Román István megyei kormánymegbízott. A megyei kormányhivatal vezetője emlékeztetett: immár 7 éve kapnak lehetőséget a kormánytól a középiskolás, illetve felsőoktatásban tanuló fiatalok, hogy számos területen kipróbálják magukat a munka világában.

– Ebben az esztendőben is nagy érdeklődés övezte az önkormányzati diákmunka programot mind a munkavállalói, mind a munkaadói oldalról. Közel négyezer 16-25 év közötti fiatal állt munkába eddig megyénkben, jelentős részük önkormányzati berkekben, mintegy félezren pedig mezőgazdasági, turisztikai vállalkozásoknál. Talán mondanom sem kell, hogy a járványügyi veszélyhelyzet miatt milyen nehéz időszakon vannak túl a vendéglátásból, idegenforgalomból élő vállalkozások, ahol most, a nyaralási szezonban minden segítő, dolgos kézre szükség van – mutatott rá Román István kormánymegbízott.

Lelkesek és motiváltak

Baktalórántházán 42 fiatal vesz részt a nyári Diákmunka programban az idén, további 25 jelentkező pedig csak a kínálkozó lehetőségre vár, hogy megmutathassa, mit tud, legyen szó köznevelési, közművelődési, köztisztasági vagy szociális, városgazdálkodási tennivalókról. Erről már Nagy Lajos, a város polgármestere beszélt a pénteki tájékoztatón. A település első embere nemcsak a helyhatóság nevében, hanem a kistérségi társulás elnökeként is üdvözölte az önkormányzati diákfoglalkoztatáshoz zöld utat és több millió forint támogatást adó kormányzati döntést, majd rámutatott: a program sikere a dolgozók, munkaadók, a járási hivatalok és a megyei kormányhivatal közös érdeme. – A helyi fiatalok lelkesek, szorgalmasak, és persze, motiváltak is: négy hét alatt a 161 ezer forintos minimálbér időarányos részét, nettó 75 ezer forintot kereshetnek – tette hozzá Nagy Lajos.

Lapunk kérdésére, mennyire bizonyulnak stabil, megbízható munkaerőnek a tizen- és huszonévesek, illetve van-e lehetőségük átigazolni más munkakörbe, dr. Nagy Ervin, a kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály vezetője így válaszolt: – A tapasztalataink rendkívül pozitívak. A diákok komolyan veszik a munkaszerződésben vállalt kötelezettségeiket, és motiválja őket a kihívás és a jövedelemszerzési lehetőség. Igyekeznek jól teljesíteni, nem tudunk olyan dolgozóról, aki felmondott volna, vagy pár nap után „elfelejtett bemenni dolgozni”. A munkakör a munkaszerződés módosításával bármikor változtatható.

Félreteszi a keresetét

A Nyíregyházi Egyetem csecsemő- és kisgyermeknevelő szakán tanuló Mizsák Szabina az egyik interaktív teremben vezetett tárlatot ottjártunkkor. Felkészülten és lelkesen mesélt vendégeinek a XVII. század első harmadában még földszintes vadászkúriának épült, majd a XIX. század közepén kibővített és felújított, immár XXI. századi technikai vívmányokkal felszerelt kastély(múzeum) látnivalóiról, majd lapunknak arról, miért tölti munkával a vakációt.

– Ugyanitt dolgoztam tavaly is, és akkor is élveztem a munkaidőm minden percét.

Örömmel segítem a tárlatvezető szakemberek munkáját, a városi és múzeumi rendezvényeken is számíthatnak – és számítanak! – rám a munkaadóim, ami büszkeséggel tölt el.

– Nem csupán a gyerekekkel, minden generációval megtalálom a közös hangot, azon vagyok, hogy a betérő vendégek, előre bejelentkezett csoportok elégedetten és derűsen távozzanak. Az idén július közepén álltam munkába, augusztus 13-ig szól a munkaszerződésem. Napi 6, heti 30 órát dolgozom, a beosztástól függően hol délelőttre, hol délutánra jövök.

Miként tavaly, a mostani keresetem sem fogom elkölteni, hanem félreteszem, ugyanis autóra gyűjtök. Nagyszerű érzés lesz abban a büszke tudatban beülni majd a volán mögé, hogy én kerestem meg a rávaló egy részét vagy egészét! – mesélte Szabina.

Palicz István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában