Nyíregyháza hírei

2012.10.17. 12:53

„Nem kell félni a testülettől!”

Nyíregyháza - A Békéltető Testület a fogyasztó és a vállalkozás közti konfliktust igyekszik békés mederbe terelni.

Nyíregyháza - A Békéltető Testület a fogyasztó és a vállalkozás közti konfliktust igyekszik békés mederbe terelni.Szerkesztőségünk vendége volt a napokban Görömbeiné dr. Balmaz Katalin, a Szabolcs-Szatmár-Bereg-Megyei Békéltető Testület elnöke. Olvasóinknak lehetősége nyílt őket, mint fogyasztókat érintő kérdéseket feltenni neki telefonon vagy elektronikus úton.

Az első telefonáló egy gyakran visszatérő problémakört feszegetett: a gázszolgáltató szabálytalan vételezést állapított meg nála ezért a gázóráját lecserélték. – Az órámat bedobozolták, a szakértői vizsgálat is lezajlott, de én nem értek egyet a döntéssel. Tud nekem segíteni a Békéltető Testület? – kérdezte olvasónk. Az elnök asszony válaszában kifejtette: a testület eljárásának megindításához szükséges, hogy a szakértői véleményt, a kötbér megfizetésére felszólító papírokat a fogyasztó kézhez kapja, ezt követően adhatja be kérelmét. A kérelemhez szükséges nyomtatványt beszerezheti személyesen (Nyíregyháza, Széchenyi utca 2.) vagy elektronikus úton (www.szabkam.hu), ezt követően tűzhető ki a meghallgatás.– Erre az alkalomra mindkét félet meghívjuk, és igyekszünk a vitás kérdést elrendezni. Általánosan elmondható, hogy a feltételek megléte esetén az eljáró tanács létrehozhat egyezséget, adhatunk egy (nem kötelező érvényű) ajánlást a bepanaszolt vállalkozásnak, illetve hozhatunk egy kötelező érvényű határozatot, avagy elutasítjuk a fogyasztó panaszát – tájékoztatott a lehetőségekről a szakember.

A békéltető testület 14 főből áll

Pappné Tanyik Katalin hasonló problémával hívta fel Görömbeiné dr. Balmaz Katalint. – A villanyóránk leolvasásakor egy plombát hiányoltak a szolgáltató emberei az óráról, amiből szabálytalan vételezésre következtettek, és most háromszázhetvenezer forint megfizetésére köteleznek.

– Ebben az esetben is eljuthatunk a meghallgatásig, amennyiben a szükséges papírok a rendelkezésünkre állnak – fogalmazott az elnök asszony, aki általános tájékoztatásként hozzátette: a békéltető testület 14 főből áll, ebből hárman vesznek részt az eljáró tanácsban. Egy főt a panaszos, egy főt a bepanaszolt delegálhat, a harmadik tagot, aki az eljáró tanács elnöke a Testület elnöke jogosult kijelölni.

– Levált a cipőm talpa, pedig rendeltetésszerűen használtam – kezdi panaszát egy nyíregyházi telefonáló. Visszavittem a lábbelit a boltba, de nem voltak hajlandóak kicserélni. Görömbeiné dr. Balmaz Katalin elárulta: természetesen nem ez az első ilyen eset, amiről hall. – Ha a fogyasztó visszaviszi a terméket és panasszal él, a vállalkozó azonban nem cseréli ki azt, akkor arról egy jegyzőkönyvet kell írni, ezzel bizonyítja a Testület előtt a fogyasztó, hogy megkísérelte a panaszát közvetlenül a vállalkozással rendezni.(a jegyzőkönyv tartalmát a fogyasztóvédelmi törvény pontosan szabályozza.) Amennyiben a meghallgatáson kiderül, hogy a fogyasztó rendeltetésszerűen használta a lábbelit, akkor a vállalkozó felé elmarasztaló döntést hozunk a békéltető eljárásban. Ilyenkor vagy megjavítatja a terméket, vagy kicseréli vagy visszatéríti a vételárat. Ki kell hangsúlyoznom, hogy a jogszabályok a „levásároltatást” nem ismerik el szavatossági jogként.

Az egyezség kialakítására törekszenek

Az elnök asszony elmondta még, hogy kötelező határozatot akkor hozhatnak, ha a bepanaszolt vállalkozás alávetési nyilatkozatot tesz. Örvendetes,hogy országszerte több olyan vállalkozás is működik, akik általános alávetési nyilatkozatot tesznek, így ők vállalják, hogy a békéltető testületi eljárásnak és egyezség hiányában az ilyen eljárásban hozott határozatnak alávetik magukat. Érdekesség, hogy a fogyasztóvédelemi hatóság által létrehozott fogyasztóbarát vállalkozás tanúsítvány elnyerésének feltétele, hogy egy ilyen nyilatkozatot adjon egy cég.

A Szabolcs megyei békéltető testület elnöke a tapasztalatait összegezve elmondta: nem kell félni a békéltető testülettől, hisz ez egy olyan alternatív vitarendezési fórum, ahol az egyezség kialakítására törekszenek.

– Az utóbbi évek alapján pozitívum, hogy évről évre egyre több a lezárt ügyünk. egy július 29-i jogszabályváltozás óta már nem csak magánszemélyek fordulhatnak hozzánk segítségért, hanem civil szervezetek, vállalkozások ,de akár társasházak közös képviselője is tisztán fogyasztói minőségükben, a fenti dátum után kötött szerződésekből eredő fogyasztói jogvitájuk esetén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!